Vürts, mis peaks olema igas köögis. Kaitseb südant, liigeseid, parandab ajutegevust

Vürts, mis peaks olema igas köögis. Kaitseb südant, liigeseid, parandab ajutegevust

Kõik tunnevad seda kuldset vürtsi väga hästi, kuid mitte kõigile ei meeldi seda kasutada. Kahjuks on see suur viga. See peaks olema igas köögis, et rikastada igapäevast toitumist. See võib tõhusalt kaitsta südant, liigeseid ja samal ajal parandada ajufunktsiooni.

Mis on kurkum?

Kurkum on muidu tuntud kui India safran või pikk oster. Taim kuulub ingveri perekonda ja kasvab peamiselt Aasias. Valdav osa selle kasvatamisest toimub Indias ja selle riigi köögis kasutatakse seda kõige enam.

Vürts, mis peaks olema igas köögis. Kaitseb südant, liigeseid, parandab ajutegevust

Kauplustes on vürtsiks kurkum, mis kujutab endast risoomide pulbrilist vormi. Need on alamõõdulised ja väljastpoolt helekollased või helepruunid. Kui neid lahti lõigata, paljastub intensiivne kollakasoranž sisemus.

Kurkum on tuntud eelkõige oma erilise, terava aroomi poolest. Lisaks sellele iseloomustab seda, et see on tugev, looduslik kollase värvusega värvaine. Seetõttu kasutatakse seda nii maitsestamiseks kui ka roogade värvimiseks. Kõige väärtuslikumad on aga kurkumi terviseomadused.

Mille puhul aitab kurkumi söömine?

Kurkumi söömine aitab eelkõige kehas tekkivate põletike korral. See leevendab mööduvaid infektsioone, palavikku, kurguvalu ja võimaldab kiiremini taastuda. Maitseaine mõju on näha ka väliselt. Regulaarne tarbimine vähendab akneprobleeme, punetust ja peatab nende vaevuste eest vastutavate bakterite kasvu.

Maitseaine põletikuvastased omadused on nii tugevad, et kurkum võib aidata artriidi ja reumaatiliste haigete puhul. Selliste haigustega patsientidel neutraliseerib kurkum oluliselt häirivaid sümptomeid. See võitleb põletikuga, toimib valuvaigistina ja vähendab turset.

Vürts, mis peaks olema igas köögis. Kaitseb südant, liigeseid, parandab ajutegevust

Lisaks kaitseb kurkum suurepäraselt südant haiguste tekkimise eest. See alandab vererõhku, kolesterooli ja triglütseriidide taset. Seega on sellel ateroskleroosivastased ja hüübimisvastased omadused. See vähendab tulevase südameinfarkti, insuldi, veenipuudulikkuse või südamepuudulikkuse riski.

Kurkumal on aju toetav toime mitte ainult lühiajaliselt, vaid ka pikaajaliselt. Maitseaines sisalduvad ühendid mängivad võtmerolli mälu ja keskendumisvõime parandamisel, kergemal õppimisel.

Kui seda regulaarselt organismi võtta, lükkab see oluliselt edasi Alzheimeri või Parkinsoni tõve tekkimist. Inimestel, kes on juba haiged, on sellel väga suur terapeutiline potentsiaal ja see võib leevendada nende haiguste sümptomeid. Lisaks võib kurkumast olla abi depressiooni, depressiooni ja ärevusseisundite ravimisel.

Millega ei tohiks kurkumat kombineerida?

Kurkum on kindlasti supertoit, kuid kõik ei saa nautida selle kasulikku mõju. Vürts võib olla koostoimes erinevate ravimitega ja tuleks siis ideaalis toidust välja jätta.

Kurkumat ei tohiks kombineerida:
antikoagulantidega – vürtsil on tugevad antikoagulantide omadused ja selline kombinatsioon võib põhjustada verejooksu; diabeediravimitega – kurkum vähendab veresuhkru taset, mis võib põhjustada hüpoglükeemiat; kõrgvererõhu ravimitega – kurkumi risoomid alandavad vererõhku.

Vürts, mis peaks olema igas köögis. Kaitseb südant, liigeseid, parandab ajutegevust

Milleks kasutada kurkumat?

Kurkumat võib köögis tõesti kõigele lisada. Kõige paremini sobib see aga Aasia roogade, eriti India või Pakistani köögi maitsete parandamiseks. Sellega saab valmistada maitsvaid karriid, hautisi või soojendavaid suppe. Samuti võib see olla hea lisand liha marinaadidele, salatikastmetele või võileivapastadele.

Lisaks saab kurkumaga rikastada jooke. Maitseaine muudab aroomi ja rikastab hõrgutiste omadusi. Kõige parem on lisada seda puuviljasmuuti, kuuma vee, tee või piima hulka, et luua populaarset „kuldset piima“.
Kurkum toimib hästi ka magusates roogades. Kasutage seda kodustes kookides, küpsistes või koogikesi.

Vürts, mis peaks olema igas köögis. Kaitseb südant, liigeseid, parandab ajutegevust

Eelnevalt rääkisime tatrasalati eelistest kehakaalu langetamiseks.

Elu Hakkid