Pistaatsiapähklid peidavad endas võimsat toitumispotentsiaali. Lisage lihtsalt väike portsjon pistaatsiapähkleid oma igapäevasesse toitumisse ja te vabanete söögikordade vahelistest näljahoogudest. Veelgi enam, arvukad teaduslikud uuringud kinnitavad pistaatsiapähklite kasulikku mõju südamele ja silmadele. Kontrollime, kas pistaatsikoor on tervislik ja soovitame, kuidas seda ise kodus valmistada.
Pistaatsiapähklikreemi lisamine oma igapäevasesse toiduvalikusse on suurepärane võimalus parandada oma söögikvaliteeti. Dreheri (2012) või Tomaino (2012) uuringud näitavad, et pistaatsiapähklid võivad avaldada soodsat mõju vere lipiidiprofiilile ja toetada südame tervist. Võtmerolli mängivad ühekordselt küllastumata rasvhapped, nagu oleiinhape, mis aitavad vähendada „halba“ LDL-kolesterooli, ja polüküllastumata rasvhapped, sealhulgas linoolhape, mis toetavad närvisüsteemi ja rakumembraanide toimimist.
Kas pistaatsiapähklikreem on tervislik?
100 g pistaatsiapähkleid annab umbes 560 kcal, 20 g valku, 45 g rasvu ja 10 g kiudaineid, mis teeb neist äärmiselt täidlase, kuid samas väärtusliku toidulaua lisandi. Samuti tasub märkida, et pistaatsiapähklid sisaldavad rohkelt antioksüdante, sealhulgas luteiini, zeaksantiini ja E-vitamiini, mis toetavad silmade tervist ja kaitsevad organismi oksüdatiivse stressi eest.
Tuftsi ülikooli uuringus leiti, et 56 g pistaatsiapähklite igapäevane tarbimine suurendab makula pigmendi optilist tihedust (MPOD), mis on peamine võrkkesta tervise näitaja. Seevastu British Journal of Nutrition ’is avaldatud publikatsioonid näitavad, et juba 25 g pistaatsiapähkleid päevas võib alandada vererõhku mitme millimeetri võrra elavhõbedasamba võrra . Kuigi soovituslikud portsjonid jäävad vahemikku 30-50 g, võib isegi kaks teelusikatäit pistaatsiapähkleid toetada söögiisu reguleerimist ja aidata kaasa veresuhkru taseme stabiliseerimisele.
Siiski tasub olla ettevaatlik. Pistaatsiapähklid on tugev allergeen ja pähklite suhtes allergilistel inimestel võivad need põhjustada reaktsioone, nagu nõgestõbi, turse või isegi anafülaksia. Kõrge vererõhuga inimestele on soovitatav kasutada soolata variante – liigne sool võib tühistada pähklite soodsa mõju südame- ja veresoonkonnale.

Millist pistaatsiapähklikreemi valida?
Õige pistaatsiapähklikreemi valimine võib olla keeruline, arvestades turul saadaolevate toodete rohkust. Siin on mõned konkreetsed nõuanded, mis aitavad teil teha teadliku valiku:
- Pistaatsia sisaldus: hea kvaliteediga kreemid sisaldavad 40-45% pähkleid, kuid optimaalset kasu tervisele annavad need, mille sisaldus on suurem, ulatudes 70-100%-ni.
- Looduslik koostis: otsige kreeme, mis ei sisalda palmiõli, säilitusaineid ega liigset suhkrut. Mahepõllumajanduslikud või traditsioonilistest retseptidest inspireeritud tooted tagavad autentse maitse ja toitainete rohkuse.
- Kvaliteedisertifikaadid: jälgige tootja kvaliteedisertifikaate ja läbipaistvust. Teiste tarbijate tagasiside võib olla väärtuslik teabeallikas maitse ja tekstuuri kohta.
Ka toote pakend on oluline – kreem peaks olema valguse ja õhu eest kaitstud, mis võimaldab tal säilitada oma värskust ja toiteväärtust kauem.

Kuidas valmistada pistaatsiapähklikreemi kodus?
Kodune pistaatsiapähklikreem ei ole mitte ainult võimalus kontrollida koostisosi, vaid ka nautida kulinaarset eksperimenti. Siin on lihtne retsept:
Ingredients:
- 200 g soolamata tooreid või kergelt röstitud pistaatsiapähkleid,
- näputäis meresoola,
- 1-2 supilusikatäit naturaalset taimeõli (nt viinamarjaseemneõli või külmpressitud kookosõli),
- Valikuliselt: pisut mett või vahtrasiirupit, kui eelistate peent magusust,
- 1-2 teelusikatäit sidrunimahla (värskuse säilitamiseks ja maitse parandamiseks).
Valmistamine:
- Röstige tooreid pistaatsiapähkleid 5-7 minutit kuival pannil, vältides põletamist, et säilitada nende õrn maitse ja antioksüdandid. See protsess toob esile nende loomuliku magususe ja parandab nende tekstuuri.
- Viige pähklid blenderisse ja jahvatage peeneks pulbriks. Mõne minuti pärast hakkavad looduslikud õlid eralduma, tekitades ühtlase kreemi. Vajaduse korral kraapige segu külgedelt.
- Lisage sool, õli, vajadusel mesi ja sidrunimahl, segades sametiseks.

Viige valmis kreem tihedalt suletud purki. Kõige parem on seda säilitada külmikus, kus see säilitab oma täielikud omadused umbes nädal aega. Kui kreem tundub liiga paks, lisage soovitud konsistentsi saavutamiseks veidi vett või rohkem õli. Eksperimenteerige julgelt, lisades veidi muid pähkleid (nt mandleid) või kaneeli, et saavutada ainulaadne maitse. Pistaatsiapähklikreem sobib suurepäraselt leiva, kaerahelveste, jogurti või isegi tervislike magustoitude alusena.
Eelnevalt kajastasime Eesti uuest hommikusöögitrendist pistaatsiakaerahelbeid.