Tuunikala looduses või õlis? Endokrinoloog Isabel Viña paljastab, kumb konserv sisaldab vähem elavhõbedat.

Tuunikala looduses või õlis? Endokrinoloog Isabel Viña paljastab, kumb konserv sisaldab vähem elavhõbedat.

Tuunikonservide üle on vaieldud elavhõbeda tõttu, mis on raskemetall, mis võib liigse tarbimise korral organismis kuhjuda, kujutades endast potentsiaalset ohtu tervisele.

Tuunikonservid on paljude köökide põhitoiduks, sest need on kättesaadavad valgu ja oomega-3-rasvhapete allikad. Selle praktilisus ja vastupidavus on muutnud selle kohustuslikuks toiduvalmistamisvahendiks kogu maailma toiduvalmistamisruumides. Siiski on selle tarbimine olnud arutelude teemaks elavhõbeda tõttu, mis on raskemetall, mis võib liigse tarbimise korral organismis kuhjuda, tekitades võimalikke terviseriske.

Elavhõbedat leidub suuremates kogustes suurtes sinistes kalades, nagu harilik tuun, mõõkkala ja koerakala, kuna need kalad asuvad toiduahelas ja bioakumulatsiooniprotsessi tõttu. See tähendab, et röövkalad imavad elavhõbedat, kui nad toituvad väiksematest kaladest, kogunedes seda aja jooksul oma kudedesse. See akumuleerumine on suurem pikema elueaga liikide puhul, mis suurendab selle kontsentratsiooni võrreldes väiksemate liikidega.

Tuunikala looduses või õlis? Endokrinoloog Isabel Viña paljastab, kumb konserv sisaldab vähem elavhõbedat.

Hispaania Toiduohutusameti andmetel satub elavhõbe meredesse ja jõgedesse nii looduslike protsesside kui ka inimtegevuse, näiteks tööstuse ja reostuse kaudu. Kalades leidub metall sageli metüülelavhõbeda kujul, mis võib läbida platsenta ja sattuda rinnapiima. Seetõttu soovitavad eksperdid piirata tarbimist rasedatel, imetavatel emadel ja väikelastel, sest elavhõbe võib mõjutada kesknärvisüsteemi arengut varajases eluetapis.

Kõige vähem elavhõbedat sisaldavad tuunikalakonservid

Endokrinoloog Isabel Viña selgitas tuunikalakonservide valikute seas, milline on parim alternatiiv elavhõbeda tarbimise vähendamiseks. „Kui meie eesmärk on vähendada elavhõbeda tarbimist, siis on ideaalne tuunikalakonserv naturaalses olekus,“ ütleb ta. Peamine põhjus on see, et „mis tahes rasvases keskkonnas, nagu ekstra neitsioliiviõli, päevalilleõli või marineeritud tuunikala, on elavhõbeda akumuleerumine soodne, mistõttu võtate rohkem elavhõbedat ühe konservi kohta“.

Tuunikala looduses või õlis? Endokrinoloog Isabel Viña paljastab, kumb konserv sisaldab vähem elavhõbedat.

Eksperdi sõnul on elavhõbedasisalduse erinevus kahe variandi vahel märkimisväärne: „Hinnanguliselt on mis tahes liiki õlis või marineeritud tuunikalas kaheksa kuni kümme mikrogrammi rohkem elavhõbedat kui naturaalses tuunikalakonservis“. Seetõttu on tema soovitus valida naturaalne versioon ja õlisse pakitud tuunikala ostmise korral visata vedelik enne toote tarbimist ära ja asendada see hiljem lisatud ekstra neitsioliiviõliga.

Varem rääkisime teile, millise kala müük Itaalias keelati.

Elu Hakkid