Kujutagem ette olukorda: köögis on järel vaid purk ubadest ja varsti on õhtusöök ning näljane pere hakkab maitsvat toitu nõudma. Saate oma ubadele lisada vorsti, juustu, tšillit – need kõik tulevad ilmselt juba meelde. Kuidas oleks tavaliste koostisosade asemel veini või salvei?
Kuidas muuta konservoad maitsvamaks?
Melek Erdali üks populaarsemaid retsepte oli küpsetatud oad röstsaial. Kiirroog ilmus karantiini ajal, kui me kõik sõime kõike, mis korteris oli.

Küpsetatud ubadele maitse lisamisel on see kõik kastmes. Meleki jaoks tähendab see vürtside (köömneseemned, jahvatatud koriander, Aleppo pipar) röstimist ahjupannil, seejärel “võlukolmnurga” lisamist: ingver, küüslauk ja tšillipipar. Ja muidugi natuke võid. Lisa oad, murenda peale fetajuust ja küpseta, kuni pealt on karamelliseerunud.
Samamoodi teeb ajaveebi Pulse autor Eleanor Maidment chorizo ja punase pipra põhja, lisab seejärel oad ja… pošeerib mune!
Hea mõte on loomulikult ka vinnutatud või suitsutatud liha: küpsetatud oad on üsna magusad, seega sobivad need väga hästi soolaste roogadega. Prae näiteks sibulat ja peekonit või jahivorste. Seejärel lisage oad ja kaste, näiteks Worcestershire.

Pidage meeles ka seda, et teie oad on suure tõenäosusega tomatikastmes, soovitab Felicity Cloke Guardianist. “Iga purk on paljude kiirete tomatipõhiste oaroogade algus.” Prae veidi hakitud sibulat, võib-olla ingverit või kuubikuteks lõigatud porgandit ja sellerit, seejärel lisa vürtse või kuivatatud ürte. “Karripulber või teie valitud India maitseainesegu, pune ja küüslauk itaaliapäraseks [see sobib eriti hästi mozzarellaga] või suitsupaprika ja purustatud chorizo Hispaania maitseks… Saate aru.”
Lisa oad, lase keema tõusta, lisa veidi spinatit ja raputa peale pošeeritud muna, kreeka jogurt ja/või murendatud juust: “Mõelge sellele kui hautisele või paellale.”
Ed Grace’i retsepti abil saate oma silmaringi veelgi laiendada – ja näha Toscana mägesid. “Kõik teavad, kui head ahjuoad ja vorstid sobivad kokku,” ütleb Londoni restorani Trullo peakokk, “ja kui neid veini ja salvei kõrvale küpsetada, saab neist lihtne, kuid maitsev õhtusöök.” Kahe peale praeb ta kuus suitsuvorsti kuldpruuniks.

“Alandage kuumust, lisage kaks peeneks hakitud küüslauguküünt, kolm salveilehte ja pool supilusikatäit apteegitilli seemneid ning keetke veel kolm minutit.” Vala peale 75ml valget veini ja kui see on aurustunud, lisa purk ube, 500g spinatit ja kulbitäis kanapuljongit (või vett). “Küpseta umbes viis minutit, kuni spinat on närbunud ja kaste paksenenud, seejärel nirista peale oliiviõli.”
Samuti saate ubade maitset rikastada tomatipüree, oliiviõli, küüslaugu ja värskete ürtidega. Eleanor lisaks chipotle-pastat: “See on suurepärane taco täidis avokaado ja riivitud juustuga.”

Ja kui aega napib, võid lisada lihtsalt tüki võid (“See töötab alati”), oad võiga segada ja praadida ning oad röstsaia peale murendatud feta, hakitud rohelise sibula ja peterselliga: “Seal on käes, õhtusöök 5 minuti pärast – kindlasti mitte rohkem.”
Varem rääkisime teile, kuidas teha klassikalist tartiflettet Reblochoni juustuga.