Taanis keelatud, aga me sööme regulaarselt! Mõned söövad seda isegi iga päev.

Taanis keelatud, aga me sööme regulaarselt! Mõned söövad seda isegi iga päev.

Kui tervisliku toitumise teema ei ole teile päris tuttav, siis olete kindlasti kuulnud transrasvadest. Need ühendid sisalduvad paljudes toiduainetes, mida me iga päev sööme. Liigselt süües on neil kehale katastroofiline mõju. Mõnes riigis, näiteks Taanis, on nende kasutamine toiduainete tootmises keelatud. Kahjuks kasutatakse neid Poolas endiselt laialdaselt. Uurige, mis on transrasvad ja miks neid tuleks vältida.

Toitumisteadlased rõhutavad, et rasv on meie toitumise oluline osa. Muu hulgas mõjutab see A-, D-, E- ja K-vitamiini imendumist, mõjutab endokriinsüsteemi ja närvisüsteemi nõuetekohast toimimist. Lisaks sellele on rasv energiaallikas, kaitseb keha soojuskao eest ja stabiliseerib elundite asendit kõhuõõnes. Soovitatav on valida eelkõige küllastumata oomega-3 ja oomega-6 rasvhappeid sisaldavaid tooteid, nagu kala, oliiviõli, avokaado, seemned ja pähklid. Kahjuks satuvad meie ostukorvidesse sageli transrasvades rikkalikult töödeldud tooted, mis on suuremates kogustes tervisele äärmiselt kahjulikud. Räägime, kuidas need mõjutavad organismi ja kus transrasvad on kõige suuremad.

Mis on transrasvad?

Transrasvad tekivad taimsete rasvade hüdrogeenimise (kõvastumise) käigus. Nende eesmärk on pikendada nende toiduainete säilivusaega ja värskust, millele neid lisatakse, ning parandada nende tekstuuri. Kahjuks on osaliselt hüdrogeenitud taimeõlides sisalduvatel transrasvadel väga kahjulik mõju tervisele. Kuna aga osaliselt hüdrogeenitud rasvade kasutamisel on mitmeid majanduslikke eeliseid (sellised toidud on odavamad ja neid saab kauem säilitada), kasutavad tootjad neid hea meelega.

Taanis keelatud, aga me sööme regulaarselt! Mõned söövad seda isegi iga päev.

Bartek Kulczynski, dietoloogiadoktor, rõhutab, et isegi väike kogus transrasvu, mida tarbitakse regulaarselt, suurendab selliste haiguste nagu ateroskleroos, südameinfarkt või diabeet riski. Veelgi enam, transrasvu sisaldavad toiduained on tavaliselt väga kaloririkkad, mistõttu suurtes kogustes süües soodustavad need ülekaalu ja rasvumist. Seetõttu peaksid tugevalt töödeldud toidud, sest just neis leidub tavaliselt transrasvu, olema tervislikus menüüs võimalikult vähe.

Kuidas mõjutavad transrasvad tervist?

Dr Bartek Kulczyński loetleb mitmeid negatiivseid mõjusid, mis kaasnevad transrasvades rikkalikult sisaldava toidu söömisega. Eelkõige on neil katastroofiline mõju südame-veresoonkonnale; nende regulaarne tarbimine suurendab „halva“ kolesterooli taset veres ja põhjustab ateroskleroosi. Need suurendavad insuldi ja südameinfarkti riski. Samuti tasub mainida, et transrasvad aitavad kaasa põletikule ja oksüdatiivsele stressile, mis muudab nad kantserogeenseks. Muuhulgas võivad need aidata kaasa eesnäärme-, rinna- ja jämesoolevähi tekkimisele. Kui haarate sageli transrasvu sisaldavate toitude järele, mõjutate negatiivselt ka oma maksa. Sellised toidud võivad põhjustada mittealkohoolset rasvmaksahaigust ja hepatiiti. See pole veel kõik, transrasvad kahjustavad teie soolestiku mikrofloorat, mis võib negatiivselt mõjutada teie immuunsüsteemi.

Transrasvad vähendavad uute närvirakkude moodustumist, mistõttu närvisüsteem vananeb kiiremini. Kui teie toit koosneb peamiselt maiustustest, kiirtoidust või magusatest pagaritoodetest, võib teil olla raskusi keskendumise või mälu säilitamisega. Seetõttu on sellised tooted ebasoodsad õpilastele või vaimselt töötavatele inimestele.

Taanis keelatud, aga me sööme regulaarselt! Mõned söövad seda isegi iga päev.

Mitte ainult margariin

Millistes toodetes leidub transrasvu? Eelkõige neis, mida paljud inimesed kahjuks kõige maitsvamaks peavad. Nende hulka kuuluvad maiustused, soolased suupisted ja kiirtoit. Neid leidub ka margariinis, mida lisatakse sageli pagaritoodetele, mis, kuna need on omatehtud, peaksid teoreetiliselt olema tervislikumad kui poest ostetud tooted. Selliseid rasvu leidub sageli kookide, küpsiste või märkamatute küpsiste koostisosade loetelus. Transrasvad sisalduvad ka populaarsetes sulatatud juustudes, võisegudes, Hiina suppides ja muudes valmistoitudes.

Taani on transrasvade tarbimise keelanud.

Kuigi toitumisalane teadlikkus suureneb aasta-aastalt, kasutavad tootjad oma toodetes endiselt transrasvu. Huvitav on see, et Taanis keelas Taani toitumisnõukogu 2003. aastal transrasvade lisamise toidule pärast seda, kui uuringud tõestasid nende negatiivset mõju tervisele.

Kõige hullem on see, et enamikus Euroopa riikides, sealhulgas Poolas, ei kirjuta tootjad sageli toodete pakendil teavet transrasvade sisalduse kohta. Selleks, et vältida selliste toitude pakkimist oma ostukorvi, otsige märgistusel märget „osaliselt hüdrogeenitud või hüdrogeenitud“.

Varem kirjutasime kollase juustukoogi valmistamisest.

Elu Hakkid