See on 90 aastat vana ja endiselt parim: minu vanaema lemmikretsept

See on 90 aastat vana ja endiselt parim: minu vanaema lemmikretsept

Te ei saa seda klassikat ületada, tüdrukud.

Kui ma olin laps, anusin ema, et ta lubaks mul šokolaadiküpsiseid küpsetada. Sellel oli kaks põhjust. Esiteks oli tal ilus sinine KitchenAidi mikser, mida ma alati kasutada tahtsin ja teiseks sellepärast, et mulle meeldis küpsetada. Valisin šokolaadiküpsise, sest teadsin, et keegi sellest ei keeldu, see oli tõeline win-win kõigile.

Meie lemmikretsept oli Nestlé Toll House’i šokolaadikrõpsude karbi tagaküljel. Ma ei teadnud, et sellel retseptil on rikas ajalugu! See on maailma esimese šokolaadiküpsise retsepti moderniseeritud versioon.

See on 90 aastat vana ja endiselt parim: minu vanaema lemmikretsept

Kõige esimene šokolaadiküpsise retsept

Algse šokolaadiküpsise küpsetas esmakordselt Ruth Graves Wakefield, kes juhtis koos abikaasaga 1930. aastatel Massachusettsi osariigis Whitmanis populaarset restorani Toll House. Pärast paariaastast restoraniäris töötamist soovis Wakefield asju muuta ja värskendada traditsioonilisi karamelliküpsiseid, mida nad külalistele serveerisid.

Ruth olevat tahtnud küpsistele lisada sulašokolaadi. Kuid tal ei olnud köögis sulašokolaadi, nii et proua Wakefield võttis selle, mis tal oli: tahvli Nestlé šokolaadi. Ta lõikas selle tükkideks ja lisas need koos hakitud kreeka pähklitega tainale. Nii sündis kuulus šokolaadiküpsis.

See on 90 aastat vana ja endiselt parim: minu vanaema lemmikretsept

Mis muutus nende küpsiste retseptis?

Ruthi originaalretsepti juures on hämmastav see, et see on täiuslik just sellisena, nagu see on, isegi 90 aastat hiljem. Aja jooksul on retseptis tehtud mitmeid muudatusi. Jätsime ära sooda kuuma veega segamise etapi (ajalooliselt oli see tükiline). Tänu ladustamise parandamisele ei ole söögisooda klompidesse jäämine enam probleem.

Veel üks moodne nipp retseptis on šokolaaditükkide ja -puru kasutamine purustatud šokolaaditahvlite asemel. See juhtus tänu Nestlé ettevõttele 1941. aastal.

Lõpuks küpsise suurus. Wakefieldi retsept nägi ette, et tainast tuleb rullida 1/2 teelusikatäie kaupa, et saada umbes 100 küpsist. Tänase retsepti järgi, kasutades peaaegu samu koostisosi, saab umbes 60 küpsist, millest igaüks on umbes 3–4 korda suurem kui originaal.

Miks ma armastan originaalset šokolaadiküpsise retsepti

Olen oma elus palju küpsiseid küpsetanud, aga proua Wakefieldi originaalretsept on mu absoluutne lemmik. Ma jahutan taigna alati enne küpsetamist, et küpsised laiali ei läheks. Mulle meeldib ka Ruthi algne meetod – laastude asemel hakitud šokolaaditahvlid. Need maitsvad šokolaaditükid tagavad, et igasse küpsisesse jääb natuke šokolaadi.

Ja kuigi mulle meeldivad 1/2 tl suurused miniküpsised (mis sobivad suurepäraselt jäätise või võileibade jaoks võikreemiga), eelistan ma suuremaid küpsiseid. Pole ime, et retsept on ikka veel pakendil – nii hea on.

Siin on Ruth Graves Wakefieldi šokolaadiküpsiste retsept, millest saab umbes 60 küpsist.

Koostisained
1 tass pehmet võid
3/4 tassi roosuhkrut
3/4 tassi valget suhkrut
2 suurt muna
1 tl vaniljeekstrakti
2 1/4 tassi jahu
1 tl soodat
1 tl soola
1 tass hakitud kreeka pähkleid
2 tahvlit šokolaadi, purustatud hernesuurusteks tükkideks

Juhised

Kuumuta ahi 190 kraadini ja vooderda kaks suurt ahjuplaati küpsetuspaberiga.

Vahusta suures kausis mikseriga madalal kiirusel või, fariinsuhkur ja valge suhkur.

Lisa ükshaaval munad, sega ühtlaseks. Lisa vanilliekstrakt.

Sõelu jahu ja sooda kaussi, lisa sool. Lisa või-suhkru segule jahu ja sega ühtlaseks massiks.

Lisa kreeka pähklid ja šokolaaditükid.

Asetage taignast supilusikasuurused ümmargused portsjonid ettevalmistatud küpsetuspaberitele.

Küpseta eelkuumutatud ahjus 10 kuni 12 minutit või kuni kuldpruunini.

See on 90 aastat vana ja endiselt parim: minu vanaema lemmikretsept

Jahutage veidi enne restile viimist, et jahtuda.

Märkus. Parimate tulemuste saavutamiseks hoia tainapallid enne küpsetamist üleöö külmkapis. Taigna kääritamine aitab esile tuua täieliku maitse, nagu selle Chicago koka pitsataigna puhul.

Elu Hakkid