Pealtnäha tundub tavaline, kuid see salat ei ole kindlasti nagu ükski teine. Seda võib süüa toorelt, kuid seda saab ka marineerida nagu kurki. See sisaldab kuni neli korda rohkem C-vitamiini kui „tavaline“ peasalat ja on vähese kalorsusega. See peaks taas populaarsust koguma.
Varssalat – mis taim see on?
Varsisalat, mida tuntakse ka krabisalatina või sparglisalatina, on Aasiast, täpsemalt Hiinast pärit kasvatatav lehtköögivilja. Varem oli see Poolas laialdaselt tuntud ja kasvatatud ning eriti populaarne Krakówi ümbruses.
20. sajandi alguses kasvatati varssalatit praeguses Krowodrza linnaosas, mis on üks Krakówi linnaosadest. Aja jooksul tõrjuti varssalat siiski üha enam poolakate köögist välja. See unustati täielikult 1960ndatel aastatel, kuid nüüd on see taas populaarsust kogumas.
Traditsiooniliselt söödi varsasalatit marineerituna. Sellisel kujul pidi see olema hea valik kuuma ilmaga, kuna see oli kergelt hapu ja samal ajal värskendav. Seda ei nauditud mitte ainult marineeritud varrega, vaid ka selleks kasutatava vedelikuga. Vett pärast marineerimist joodi värskenduseks.
Tänapäeval ei ole varrega salatit poodides peaaegu üldse saadaval. Võimalik on osta taime seemneid , et ise kasvatada. See on kõige tõhusam viis köögivilja hankimiseks ja selle kasulikkuse nautimiseks.

Millised omadused on tüvesalatil?
Varsasalat sisaldab tohutul hulgal vitamiine. See annab A-, E-, K-, B-vitamiine. Selle köögivilja söömine korvab ka C-vitamiini puuduse ning uuringud näitavad, et see sisaldab kuni neli korda rohkem C-vitamiini kui peasalat, mis on populaarsem. Lisaks sisaldab ta selliseid mineraalaineid nagu kaalium, kaltsium ja raud.
Selle tulemusena on varssalat suureks toeks organismi immuunsusele. See tugevdab seda, on põletikuvastase, viirusevastase toimega. See kaitseb tekkivate infektsioonide eest ning kiirendab käimasolevate haiguste ajal taastumist ja täielikku tugevust.
Tänu oma kõrgele antioksüdantide sisaldusele mõjub varssalat ka vananemisvastaselt. See aeglustab enneaegseid vananemisprotsesse, hoolitsedes nii jume kui ka meele eest. See parandab mälu, keskendumisvõimet, õppimist ja kaitseb neurodegeneratiivsete haiguste tekke eest.
Varssalat on hea valik neile, kes on kaalulangetamise dieedil. 100 g seda köögivilja sisaldab vaid 18 kilokalorit. Samal ajal annavad nad palju kiudaineid, koguni 7 g 100 g kohta. See tähendab, et see küllastab pikka aega väheste kaloritega.
Varrega salat köögis
Varssalat ei ole söödav tervelt. Tarbimiseks sobivad taime vars ja noored lehed. Neid osi võib süüa toorelt. Vanemad lehed võivad seevastu olla kibedad ja kiulised, mistõttu neid ei söö.
Toorelt on vars väga mahlakas, krõmpsuv ja kergelt pähklimaitseline. Samas maitseb see hästi, kui seda praadida, hautada, küpsetada või küpsetada. Noored lehed on parem süüa toorelt. Neid võib kasutada salatites või võileibade või tortillade lisandina.
Varred on kasulikud salatites, pajaroogades, suppides või köögiviljasmuutides. Tänu oma mahlakusele ja meeldivale maitsele võib seda süüa ka üksi suupistetena päeva jooksul. Eriti hinnatud on aga marineeritud varrega salat.

Marineeritud varrega salat
Marineerimiseks kasutatakse ainult selle köögivilja varsi. Pärast marineerimist jääb see endiselt meeldivalt krõmpsuvaks. Selle asemel omandab ta huvitava hapu maitse. See muutub värskendavaks ja võib mõnele inimesele meenutada traditsioonilist marineeritud kurki. Selle asemel on need palju tervislikumad kui need.
Koostisosad: Kurgid, mis on valmistatud nii, et need on väga maitsvad:
- varrega salat,
- küüslauguküüned,
- till,
- üks liiter vett,
- lusikatäis soola,
- teelusikatäis suhkrut.
Valmistamise meetod:
Peske varred põhjalikult, puhastage lehed ja koorige. Lõika need väiksemateks tükkideks. Võite lõigata need viiludeks või ribadeks, mis ei ole liiga paksud. Valmistage ette oma konservipurgid. Pange igasse kaks küüslauguküünt ja tükk tilli. Asetage selle peale hakitud varred.
Vala vesi potti, lisa sool ja suhkur. Laske koostisosad keemiseni ja seejärel pange kõrvale jahtuma. Vala jahtunud soolvee täidetud purkidesse. Katke purgid kinni ja pange kõrvale marineerima umbes 1-2 nädalaks. Selle aja möödudes on marineeritud varsisalat söömiseks valmis.
Marineeritud peitsid täiendavad väga hästi liha põhiroogade maitset. Lisaks võib seda serveerida võileibades või peol, traditsiooniliste hapukurkide asemel.
Varem rääkisime teile, mis on tukmaria ja kuidas seda valmistada.