Hispaania omlett ehk Hispaania tortilla (kartulitortilla; hispaania keeles tortilla de patatas) on oliiviõliga valmistatud munaroog, mis on valmistatud kanamunadest ja kartulitest. Koos paella ja gazpachoga on see üks Hispaania köögi tuntumaid roogi. Seda serveeritakse sageli hommikusöögiks. Hispaania baarides pakutakse tortillat võileivana serveerituna eelroana. Näitab sarnasusi Itaalia frittata või Valgevene jerk-kanaga.
See on tuntud alates 17. sajandi algusest ja väidetavalt valmistasid seda esmakordselt kartesialased mungad. Teise versiooni kohaselt valmistas esimese kartulitortilla XIX sajandil üks Navarra taluperenaine, kelle ülesanne oli toita tema juurde elama tulnud karlisti kindral Sumalakarregi, kuna muud tooted peale kartulite ja munade puudusid.

Traditsioonilise retsepti kohaselt tükeldatakse kartulid viiludeks või kuubikuteks ja praetakse kuumutatud oliiviõlis pannil pruuniks, seejärel pannakse need sõelale, et ülejäänud õli ära lasta. Toormunad klopitakse eraldi kausis, lisatakse keedetud kartulitele, segatakse ja praetakse uuesti pannil, misjärel pööratakse saadud omlett praetud küljega ülespoole. Tortillat serveeritakse praetud küljega ülespoole. Toitu serveeritakse kuumalt, soojalt või külmalt (viimasel juhul tapasena).
Lisaks põhiretseptile on olemas ka variante, kuhu on lisatud muid köögivilju. Valmis tortilla on saadaval igas Hispaania supermarketis, tavaliselt kahes versioonis: sibulaga või ilma sibulata.
Kuumuta pannil oliiviõli ja prae hakitud sibulat keskmisel kuni madalal kuumusel 2-3 minutit.

Koori ja tükelda 4-5 keskmist kartulit, seejärel prae neid kõrgel kuni keskmisel kuumusel 10-15 minutit.

Klopi kausis lahti 6 muna, lisa praekartul ja sool. Kata segu plaadiga ja lase seista umbes 15 minutit.

Kuumutage oliiviõli pannil ja valage meie muna-kartuli segu. Prae kõrgel kuumusel umbes minut, seejärel vähenda kuumust ja prae veel 2-3 minutit.

Keera omlett ümber ja prae teiselt poolt 2–3 minutit. Soovi korral lisa veel soola (aga mina ei tee).

Head isu!
Varem rääkisime teile, kuidas praepannil kanarinda meega küpsetada.