Täiusliku pärmitaigna valmistamine võib olla väljakutse, eriti algajale kokale. Pärm vajab korralikuks kerkimiseks spetsiifilisi tingimusi, mis tähendab, et mõnikord võib isegi järeleproovitud retsept osutuda murenevaks. Soovitame, mida saate teha, et seda vältida.
Oled teinud kõik vastavalt retseptile, kuid tainas tuleb ikkagi kondiitritainas? Suure tõenäosusega on pärm ebaõnnestunud. Siin on, kuidas teha täiuslikku pärmitaignat. Piisab ühest lusikatäiest, et tainas oleks kohev ja kenasti kerkinud.
Miks pärmitainas ei kerki?
Pärmitainast mõjutavad mitmed tegurid, mille tõttu võib küpsetatud toode lõpuks ebaõnnestuda. Tavaline põhjus on pärm. Kui seda ei ole õigesti ladustatud ja valmistatud, ei pruugi tainas kerkida. Seetõttu veenduge enne pärmikoogi valmistamist, et ostetud pärm ei oleks aegunud ja seda oleks hoitud külmikus. Kui kardad, et ei saa kasutada tervet kuubikut värsket toodet, investeeri kuivpärmi, millel on pikem säilivusaeg ja mis on küpsetamisel stabiilsem. Nende lisamisega ei pea te esmalt starterit valmistama.
Teine aspekt, mille eest peate hoolitsema, on õige temperatuur, nii segu sõtkumisel kui ka hilisemal kerkimisel. Kasutatavad koostisained peaksid olema toatemperatuuril ja piim peaks olema leige. Liiga kõrge temperatuur võib tappa pärmi ja tainas ei tõuse. Kui olete segu sõtkunud, katke see riide või kilega ja jätke soojas kohas kerkima. Kui teie korter on külm, võite leida, et tainas kerkib kõige paremini ahjus, kus on põlema pandud lambipirn. Ärge piiluge sisse, sest äkiline tuuletõmme võib kerkimisprotsessi tõhusalt rikkuda.

Mida tuleks teha, et pärmitaigen hästi kerkiks?
Kui sa ei taha riskida ebaõnnestumisega, siis on üks koostisosa, mida sa võid oma pärmitainale lisada, mis muudab selle kohevaks ja pilvekergeks. See on äädikas, mis soodustab taina kerkimist. Seda tänu selle mõjule jahu gluteenile. Tänu vedeliku lisamisele muutub tainas kohe elastsemaks ja pehmemaks ning sõtkumisprotsess on lühem. Sellises massis tekivad hõlpsasti õhumullid ja need jaotuvad ühtlaselt.
Äädika täiendav eelis on see, et see mõjub pärmi aktiivsusele stimuleerivalt, kiirendades seda. Tugevdades pärmi aktiivsust, tõuseb tainas kiiremini ja lõplik struktuur on kerge ja kohev. Äädikas aurustub küpsetamise ajal täielikult, nii et selle maitse ei ole küpsetatud lõpptootes märgatav.

Pärmitainaretsept äädikaga
See pärmitaigna retsept äädikaga on mitmekülgne ja lihtne. Seda saab kasutada koogi või väikeste kuklite valmistamiseks. Enne ahju panemist on hea mõte peale määrida oma lemmikpuuviljad või puistata peale omatehtud riivsai. Lõpliku küpsetatud toote võib glasuurida. Valige oma lemmiktaigna valmistamise viis ja ärge kartke eksperimenteerida.
Pärmitaigna valmistamiseks vajate:
500 g jahu,
50 g värsket pärmi,
2 munakollast,
50 g sulatatud ja jahutatud võid,
pool tassi piima,
pool tassi suhkrut,
lusikatäis äädikat.
Alustame starteri valmistamisest. Asetage purustatud pärm kaussi, puistage sisse supilusikatäis suhkrut ja supilusikatäis jahu, seejärel valage juurde veidi sooja piima. Segage kokku, et moodustuks lahtine pasta, katke ja pange 15-20 minutiks kõrvale, et pärm hakkaks tööle.

Selle aja möödudes sõeluda ülejäänud jahu, suhkur ja piim kaussi. Lisage munakollased ja äädikas ning segage esmalt lusikaga, seejärel sõtke tainas käega. Kõige lõpus lisage või. Tainas on valmis, kui see eraldub kätest ja kausi servadest kergesti.
Vormi taignast pall, kata see kinni ja lase umbes tund aega kerkida. Seejärel tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ja tõsta peale oma lemmikpuuviljad või muru. Kuumutage ahju 180 kraadini ja küpsetage umbes 45-50 minutit.
Varem kirjutasime, kuidas valmistada õrna aromaatset browniet, nagu Ameerikas!