Tervislik hommikusöök on hädavajalik. See annab energiat ja aitab keha hommikul esimesena käima panna. Sageli valime päeva esimeseks söögikorraks kaerahelbeid. Kuigi teraviljapõhine hommikusöök on tervislik, on olemas veelgi kasulikum variant. Uuri, kuidas süüa kaerakliisid ja kuidas need erinevad populaarsematest teraviljadest.
Kliisid versus kaerahelbed – mis on nende kahe toote vahe? Selgub, et hommikusöögiks tasub valida esimest, kuigi see ei ole nii populaarne kui teravilja. Kliisid on toiteväärtuse aare. Uuri, milleks kaerakliisid head on ja kuidas neid köögis kasutada.

Mis on kaerakliid?
Kaerakliid on kaeratera vilja- ja seemnekest, mis sisaldab palju toitaineid. Kuigi kliid on kõrge kalorsusega toode (100 grammi sisaldab umbes 350 kcal), tasub seda siiski oma igapäevases toiduvalikus kasutada. Neid on kõige parem süüa hommikusöögi ajal, kui ainevahetus töötab kõige tõhusamalt.
Kaerakliid on rikkalik kiudainete, aga ka väärtuslike vitamiinide ja mineraalainete allikas. Nad annavad B-vitamiine, rauda, tsinki, mangaani ja seleeni. Nad sisaldavad ka võimsaid antioksüdante, eriti avenantramiide, millel on antioksüdantne toime.
Kliidud ja kaerahelbed
Kliisid ja kaerahelbeid aetakse sageli omavahel segamini, kuigi need on täiesti eraldi tooted. Nad erinevad teravilja töötlemise viisi poolest. Hiud on valmistatud pressitud kaerateradest ilma kestata ja on heleda kreemja värvusega. Kaerakliid on koor, mis on jahvatatud ja muutub pulbriks. Neis on aga kõige rohkem toiteväärtust peidetud ja need on need, mida tasub poeriiulilt võtta. Helbed ei paku nii palju väärtuslikke mikrotoitaineid.

Milleks on kaerakliisid head?
Miks süüa kliisid hommikusöögiks? Arvukad väärtuslikud toitained toovad kehale palju kasu tervisele. Tänu kiudainele on need imeliselt pikemalt täitvad ning annavad samal ajal vitamiine ja mineraalaineid. Nii toetavad nad saleda figuuri säilitamist.
Kliisid aitavad vähendada liiga kõrget halva kolesterooli ja suhkru taset, reguleerivad vererõhku ja eemaldavad toksiine. Neid soovitatakse eriti inimestele, kes muretsevad seedesüsteemi tervise ja õige veresuhkru taseme säilitamise pärast. Nad toetavad soolestiku puhastamist püsivatest toidujääkidest, võitlevad püsiva kõhukinnisuse vastu, säilitavad normaalse soolestiku mikrofloora ja kaitsevad vähi tekke eest.
Antioksüdantide olemasolu annab kliidele antioksüdantsed omadused. Need on näidustatud südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamiseks. Nad vähendavad insuldi, ateroskleroosi või südame isheemiatõve riski. Samuti leevendavad nad põletikku.

Kuidas peaksite sööma kaerakliisid?
Toitumisteadlased on ühel meelel, et nii helbeid kui kaerakliisid tasub süüa hommikusöögiks. Helbed ei paku nii palju väärtust kui kliid, kuid viimased on kaloririkkad. Kolm supilusikatäit kliisid päevas on piisav, et anda organismile hea annus toitaineid ja energiat. See ei ole ainus põhjus, miks kliisid ei tohiks tarbida liigselt. Need sisaldavad fütotsüanaate, mis võivad takistada teatud mikrotoitainete imendumist.
Kuidas peaksite kaerakliisid sööma? Kui lisate neid alles oma toidulauale, tehke seda ettevaatlikult, alustades 1-2 supilusikatäiega. Suured kiudained võivad põhjustada tarbetuid seedehäireid. Aeglane kasutuselevõtt harjutab teie keha uue tootega.
Samuti on oluline meeles pidada, et kliide seedimiseks on vaja vett. Kui sööte regulaarselt kliisid, jooge kuni pool liitrit rohkem vett kui soovitatakse. Neid võib süüa ka toorelt, ilma vett või piima lisamata. Köögis tasub neid kasutada sarnaselt teraviljaga. Need sobivad hästi kaerahelvestesse, naturaalsesse jogurti, smuutidesse ja shokitesse. Neid võib kasutada ka magustoitude ja kookide valmistamiseks – need paksendavad segu imeliselt.
Varem rääkisime teile, mida saate Lidlist hommikusöögiks osta.