Guljašš on üks neist roogadest, mis soojendab ja küllastab pikaks ajaks. Kui soovid teha soodsat, kuid maitsvat ja maitsvat sööki, on see retsept just sulle. Vorsti ja kikerherne hautis on kiire, toitev ja maitseküllane, mille üle oleks isegi Ungari kokk uhke.
Koostisosad ja valmistamine
Ungari guljašš on tuntud oma intensiivse maitse, aromaatsete vürtside ja soojendavate omaduste poolest. Seekord pakume välja odava ja kiire vorsti- ja kikerhernehautise retsepti – täidlane roog, mis sobib nii maitsvaks lõunasöögiks kui ka toitvaks õhtusöögiks. Pehmete kikerherneste, eripärase vorsti ja aromaatsete vürtside kombinatsioon tähendab, et ka suurim gurmaan rõõmustab. Selle hautise valmistamine on lihtne ja koostisosad odavad, oleme kõike allpool kirjeldanud.
Koostisosad: Pajarooga, mis on valmistatud nii, et see ei sisalda ainult ükskõik milliseid koostisosi:
- 3 vorsti (nt podwawelska, toruńska või silesia),
- 1 suur sibul,
- 1 paprika (punane või kollane),
- 400 g keedetud kikerherneid (või 1 purk),
- 250 ml tomatipassaat,
- 300 ml köögivilja- või lihapuljongit,
- 2 teelusikatäit tomatipasta,
- 1 tl kuivatatud küüslauku,
- 1½ teelusikatäit jahvatatud magusat paprikapulbrit,
- ½ teelusikatäis jahvatatud teravat pipart (valikuline vürtsikama versiooni jaoks),
- ½ teelusikatäis kuivatatud lovage’i,
- 20 ml oliiviõli,
- soola ja pipart maitse järgi.
Valmistamismeetod:
- Praadige vorst – viilutage vorst ja praadige suures potis kuumas oliiviõlis pruuniks. Tõsta taldrikule.
- Prae köögiviljad – prae samal pannil sibula- ja paprikakuubikud. Mõne minuti pärast lisage küüslauk ja vürtsid (magus paprika, terav paprika, lovage) ning praadige veel mõned minutid, et maitsed esile tuleksid.
- Lisage kikerherned ja tomatid – lisage potti kikerherned, tomatipassaat ja kontsentraat. Segage kõik põhjalikult läbi.
- Keeda – vala juurde puljong ja keeda madalal tulel umbes 20 minutit, aeg-ajalt segades.
- Lisage vorst – Kui see aeg on möödunud, lisage potti pruunistatud vorst, maitsestage soovi korral soola ja pipraga ning keetke veel 5 minutit, et maitsed saaksid hästi kokku sulanduda.
- Serveerimine – Serveeri hautist kuumalt, soovitavalt koos värske leivaviilu või keedetud kartulitega.

Kas kikerherned on tervislikud?
Kikerherned on üks parimaid taimse valgu allikaid, mis sisaldab rohkelt kiudaineid ja mineraalaineid, nagu raud, magneesium ja kaalium. Kikerhernede regulaarne tarbimine võib toetada südame tervist, parandada seedimist ja aidata kontrollida veresuhkru taset. Tänu madalale glükeemilisele indeksile (GI = 30) on see soovitatav dieedil olevatele inimestele ja diabeetikutele.
Vorsti ja kikerherne hautis on toitev ja odav söök, mis ühendab endas traditsioonilise ungari köögi maitse ja kikerherneste tervislikud omadused. See on suurepärane valik kiireks õhtusöögiks, eriti külmematel päevadel. Proovige seda ja veenduge ise.
Eelnevalt rääkisime sellest, milline tuunikala on ohutum – õlis või omas mahlas.