Vesipähklid kasvavad tavaliselt veekogudes, mida iseloomustab seisev või aeglaselt liikuv vesi. Selle taime pähklid on söödavad ja lisaks sellele on neil omadused, mis võivad avaldada tervist edendavat mõju organismile. Kuidas süüa veepähkleid? Me vastame.
Anšoovia vesipähkel – Poola söödav mitmeaastane veetaim
Vesipähkel (Trapa natans L.) on jugapuuliste sugukonda kuuluv taim. Looduslikus olekus on ta kõige rohkem levinud Aasias. Ta esineb ka osades Põhja- ja Ida-Aafrikas. Seda võib leida ka Euroopas (sealhulgas Poolas, peamiselt lõunaosas), kuid palju harvemini. Paljudes Euroopa riikides peetakse seda taime ohustatud liigiks.
Vesipähkli nimi on tuletatud vilja, täpsemalt selle kuju järgi, mis meenutab ankrut. Tähelepanuväärsed on ka selle taime torkekujulised õied, mis õitsevad tavaliselt juulist oktoobrini.

Vesipähkli omadused
Vees ujuvate ankrupähklite sees on söödavad, tärkliserikkad seemned, mis sisaldavad palju väärtuslikke toitaineid, näiteks süsivesikuid ja valke. Nad sisaldavad ka vitamiine (näiteks C-, A- või B-vitamiini) ja mineraalaineid. Nad on hea kaltsiumi, raua, fosfori või vase allikas. Muinasajal ei olnud kassikapsa pähklid mitte ainult inimeste toiduks – neid kasutati ka loomasööda valmistamiseks, sest nende toiteväärtus oli hea.
Huvitav on see, et veepähkli-katakia on taim, mida kasutati traditsioonilises India meditsiinis – Ayurveda. Seda kasutati söögiisu ergutamiseks või kurguvalu ja muude põletikuliste seisundite raviks.

Kuidas süüa veepähkleid?
Reeglina võib vesikressipähkleid süüa toorelt, kuid on märke, et sellisel kujul võivad nad olla mürgised, mis väljendub seedetrakti probleemide, täpsemalt kõhukinnisuse ja seedeprobleemide tekkimises. Seetõttu on soovitav pähkleid enne tarbimist umbes 15-20 minutit soolases vees keeta. Pähklite tärklisesisaldus tähendab, et need võivad mingil määral asendada riisi või kartulit.
Pähkleid kasutati varem jahu valmistamiseks. Selleks kuivatati need ja jahvatati peeneks tolmuks. Selline töötlemine oli eriti populaarne Hiinas. Saadud toodet kasutati mitmesuguste pagaritoodete valmistamiseks.
Varem rääkisime teile, mis on veekastanid ehk Eleocharis dulcis.