Need on juba ilmunud Lidlisse ja hea hinnaga. Nad on madala kalorsusega, madala glükeemilise indeksiga ja täis vitamiine.

Need on juba ilmunud Lidlisse ja hea hinnaga. Nad on madala kalorsusega, madala glükeemilise indeksiga ja täis vitamiine.

Spargel on Eestis suve eelkäija, kuigi paljudes turgudel on see juba ilmunud. See tähendab muidugi, et neid on kasvatatud teistes riikides ja eksporditakse meile (peamiselt Hispaaniast ja Itaaliast). Paljud gurmaanid ütlevad aga, et need maitsevad sama hästi kui kodumaised ja neid tasub osta juba selleks, et neist kulinaarseid eripärasid valmistada. Kust saab neid leida? Ja kui palju maksate nende eest? Me vaatasime järele.

Sparglit on juba sooduspoodides – kust seda osta ja kui palju see maksab?

Kuigi Poola sparglihooaeg algab alles mais, saame seda juba praegu osta populaarsetest sooduspoodidest. Kas see on seda väärt? On, sest Poolas on sparglihooaeg üsna lühike ja juuniks on spargel vaid mälestus. Et neid kauem nautida, tasub juba praegu osta Itaalia või Hispaania sorte. Hinnad varieeruvad sõltuvalt poest ja sooduspakkumistest, kuid praegu saab neid umbes 17-18 naelsterlingi eest kimpu kohta.

Spargli liigid

Sparglit on mitut sorti, mis erinevad maitse, välimuse ja valmistamise poolest. Meie riigis on kõige populaarsem roheline spargel – seda on kõige lihtsam valmistada. Neil on intensiivne, kergelt pähkline maitse ja neid ei pea koorima. Sobib ideaalselt grillimiseks, keetmiseks ja praadimiseks.

Lähedal on õrna maitsega valge spargel, mida kasutatakse peamiselt vees keetmiseks või aurutamiseks. Lõpuks haruldane, kuid muljetavaldav sort – lilla spargel. Neis on rohkem antioksüdante ja need maitsevad kõige paremini toorelt või kergelt blanšeeritult. Nad on kergelt magusa maitsega.

Tänapäeval näete poodides kõige sagedamini rohelist sparglit ja võib-olla ka valget sparglit.

Need on juba ilmunud Lidlisse ja hea hinnaga. Nad on madala kalorsusega, madala glükeemilise indeksiga ja täis vitamiine.

Miks süüa sparglit?

Spargel ei ole mitte ainult maitsev, vaid ka väga tervislik. Siin on mõned põhjused, miks sa peaksid neid oma toiduvalikusse lisama:

  1. madala kalorsusega – 100 g sparglit sisaldab vaid umbes 20 kcal, mis teeb sellest ideaalse köögivilja neile, kes jälgivad oma kehakaalu,
  2. madal glükeemiline indeks (GI) – spargli GI on madal, seega ei põhjusta see veresuhkru tõusu,
    rikas vitamiinide ja mineraalainete poolest – sisaldab A-, C-, E- ja K-vitamiini ning foolhapet, mis on eriti oluline rasedatele naistele,
  3. soodustab seedimist – kõrge kiudainesisaldus parandab soole peristaltikat ja aitab eemaldada toksiine,
  4. looduslik diureetikum – sparglile on diureetiline toime, mis aitab organismi puhastada.

Kuidas sparglit koorida ja valmistada?

Paljud inimesed mõtlevad, kuidas sparglit valmistada nii, et see oleks maitsev ja ei kaotaks oma toiteväärtust. See ei ole üldse keeruline, kuigi kahtlemata nõuab see veidi vaistu – mitte küpsetada köögivilja üle, vaid serveerida seda täiuslikult al dente.

Rohelise spargli puhul tuleb lihtsalt pesta ja murda ära puitunud otsad (painutades sparglit, murdub see ise õiges kohas ära). Seda ei ole vaja koorida. Valge spargel tuleb seevastu koorida õhukese noa või köögiviljakoorijaga, alustades peast allapoole. Murda ära ka puisevad otsad.

Need on juba ilmunud Lidlisse ja hea hinnaga. Nad on madala kalorsusega, madala glükeemilise indeksiga ja täis vitamiine.

Kuidas sparglit valmistada?

Keeda potis vees – keeda kergelt soolatud vett koos vähese suhkru ja sidrunimahlaga. Keeda rohelist sparglit 3-5 minutit ja valget sparglit 8-10 minutit. aurutamine – see on parim viis maksimaalse toiteväärtuse säilitamiseks. Auruta rohelist sparglit umbes 4-6 minutit ja valget sparglit 10-12 minutit.

Praepannil – sparglit võib praadida oliiviõlis või klaaritud võis umbes 5 minutit, lisades oma lemmikvürtse.
Ahjus – oliiviõli, soola ja pipraga röstitud spargel on äärmiselt aromaatne.

Rösti neid 200 °C juures umbes 10-15 minutit. grillil – sobib ideaalselt hooajaliste roogade jaoks. Lihtsalt määrige oliiviõliga, puista peale soola ja grillige 5-7 minutit.

Spargel on üks tervislikumaid köögivilju, mida me saame oma toitumisse lisada. Ei tasu oodata maikuuni! Need on kergesti seeditavad, rikkalikult vitamiine ja mineraalaineid sisaldavad ning neid on lihtne valmistada – isegi siis, kui valite praegu imporditud köögiviljad.

Varem rääkisime teile, mis on okra.

Elu Hakkid