Maitsvamad kui seened. Ikka veel liiga vähe tuntud, et seda sageli kasutada

Maitsvamad kui seened. Ikka veel liiga vähe tuntud, et seda sageli kasutada

Õlgseened (Volvariella volvacea) on Aasia köögis ainulaadne koostisosa, mis vaatamata oma rikkalikule maitsele ja toiteväärtusele ei ole Eestis veel väga populaarne. Võrreldes tuntud seentega paistavad õlgseened silma oma hõrgu maitse ja laiaulatusliku kulinaarse kasutuse poolest. Kuidas süüa õlgseeni, kust neid osta ja milliste roogadega need kõige paremini sobivad? Vastame nendele küsimustele!

Mis on õlgseened?

Õlgseened on Kagu-Aasiast pärit söödavate seente liik, kus neid kasvatatakse riisivillal, mis seletab ka nende nime. Nad kasvavad kiiresti, vaid nelja kuni viie päevaga, mis muudab nad toidutootjate jaoks atraktiivseks tooteks. Aasias on neid saadaval värskelt, Eestis aga enamasti kuivatatult või konserveeritult.

Maitselt on õlgseened õrnad, kergelt magusad ja pehme, siidise tekstuuriga. Seetõttu sobivad nad suurepäraselt mitmesuguste roogade juurde, alates suppidest ja lõpetades segatud roogadega. Kuigi nad on maailmas kolmandal kohal tarbitavate seente seas (pärast seened ja shiitake-seened), on nende populaarsus Eestis alles kasvamas.

Maitsvamad kui seened. Ikka veel liiga vähe tuntud, et seda sageli kasutada

Kust osta õlgseeni Eestis?

Õlgseeni võib leida hästi varustatud Aasia toidupoodidest, nii statsionaarselt kui ka veebist. Eesti veebipoodides on õlgseeni purkides saadaval ja hind on umbes 10-12 zlotti. Need tooted on tavaliselt veganid, gluteenivabad ja sobivad taimetoiduks.

Samuti tasub külastada suuremaid toidupoode, mis laiendavad üha enam oma idamaiste toodete valikut. Kui plaanite külastada statsionaarset poodi, tasub Aasia toiduosakonnas otsida õlgseeni, lisaks sojakastmeid, riisinuudleid või marineeritud köögivilju.

Kuidas süüa õlgseeni?

Õlgseened on – vaatamata välimusele – kulinaarselt väga mitmekülgsed. Enne konserveeritud seente kasutamist nõruta need marinaadist ja loputa seejärel veega. Need on juba kuumtöödeldud, seega tuleb neid vaid kuumutada. Kuivatatud seente puhul tuleb neid mitu minutit soojas vees leotada.

Maitsvamad kui seened. Ikka veel liiga vähe tuntud, et seda sageli kasutada

Milleks kasutada õlgseeni?

Aasia supid – õlgseened on kohustuslik koostisosa Tom Yum’i supis, mis on Tai eripärane, rõhutatult hapukas-vürtsikas maitse.

Segus praetud roogades – tänu oma õrnale tekstuurile sobivad õlgseened suurepäraselt segus praetud wokiroogadesse koos köögiviljade, riisinuudlite või lihaga.

Salatid – koos marineeritud ingveri, mungoubade idude ja seesamiseemnetega lisatakse need aasiapärasesse salatisse, mis annab toidule ainulaadse maitse.

Kastmed ja karri – neid võib lisada kreemjas kookospiimapõhistele kastmetele või karrile, mis lisavad Tai või India inspiratsiooniga roogade maitset.

Pajaroogad ja täidised – nagu seeni, saab ka õlgseeni kasutada pelmeenide, pannkookide või krokettide täidisena.

Miks süüa õlgseeni?

Õlgseened ei ole ainult maitse, vaid ka toiteväärtus. Nad on rikkad valkude, B-vitamiinide (eriti foolhappe), raua, vase ja seleeni poolest. Samuti on nad madala kalorsusega (24 kcal 100 g kohta) ning vähese rasva- ja suhkrusisaldusega, mis teeb neist suurepärase koostisosa vähendusdieediks.

Varem rääkisime teile, kuidas jogurtist labneh’t valmistada.

Elu Hakkid