Maitsev magustoit, mis meenutab teile lapsepõlve maitseid. Vanaema valmistas parimaid

Maitsev magustoit, mis meenutab teile lapsepõlve maitseid. Vanaema valmistas parimaid

Legumina on magustoit, mis on tänapäeval mõnevõrra unustatud. Kuigi tegelikult viitab see mõiste igasugustele munadest, jahust või mannast valmistatud maiustustele, on paljude inimeste mällu jäänud kujutluspilt kuulsast NSV Liidu aegsest magustoidust. Kerge, kohev ja õrn.

Aeg-ajalt tasub värskendada mälu retseptidest, mida meie vanaemad või emad igapäevaselt valmistasid. Eriti kui need põhinevad väikesel hulgal koostisosadel ja on lihtsasti valmistatavad. Mis on legumina ja kuidas seda valmistada?

Legumina on magustoit, mis on pärit Nõukogude Liidust.

Dunajska Fala kook, šokolaadiplokk või sultanakreem on mõned kõige populaarsemad magustoidud kommunistlikust Eestist. Legumina on veel üks hõrgutis, mis sai sel perioodil väga populaarseks. Huvitaval kombel ilmusid esimesed viited sellele magustoidule 20. sajandi vahetusel. Paljudes kokaraamatutes võis leida parimaid legumina retsepte – tol ajal olid selle nime all kajastatud kõikvõimalikud jahu ja munade baasil valmistatud magustoidud, nagu pudrud, sufletid, pannkoogid, kreemid, aga ka omapärased maiustused, mis põhinesid riisil või puuviljadel.

Kuni Teise maailmasõjani serveeriti legumina’t ainult magustoiduna, kuid kommunismi ajal muutus see mõnikord magusaks õhtusöögi roaks. Kuulus legumina valmistati vaid mõnest koostisosast. Kui kaupluste riiulitel nappis toiduaineid, oli kergesti valmistatav magustoit ainus lahendus.

Tänapäeval valmistatakse magustoit enamasti jahu, munade, manna või hirsiklihaga. See annab sellele kerge, kergelt kreemja või vahuliku tekstuuri. Erinevad lisandid mõjutavad magusa suupiste maitset ja välimust. Beseele tasub lisada puuvilju (nt vaarikaid või maasikaid), vürtse (nt kaneeli) ja magusaid kastmeid (nt vanilli, šokolaadi, karamelli). Seda süüakse kõige sagedamini soojalt, kuid vahukommikoogina serveeritakse seda tavaliselt eeljahutatult.

Maitsev magustoit, mis meenutab teile lapsepõlve maitseid. Vanaema valmistas parimaid

Legumina traditsioonilises retseptis

Traditsioonilist lehumina võib valmistada mannapõhjal. Suurepärane lisa oleks õrn vaniljekaste, mis parandaks magustoidu maitset. Poola Rahvavabariigist pärit magus maius tuleb selles väljaandes kergem ja kreemjas.

Koostisosad: Kookos, mis on valmistatud nii, et see ei sisalda ainult üheainsainelisandit:

Legumina:

  • 2 tassi 2% piima (umbes 500 ml),
  • 4 spl manna,
  • lusikatäis valget suhkrut,
  • teelusikatäis vaniljesuhkrut,

Vaniljekaste:

  • 200 ml 2% piima,
  • 1/4 vaniljepulgast,
  • 4 munakollast,
  • 3 supilusikatäit suhkrut.

Valmistamismeetod:

Kõigepealt valmistage vaniljekaste. Keetke piim koos vaniljepulgaga (või keskelt välja kraabitud seemnetega), segage ja võtke pliidilt maha. Eraldage munakollased munavalgetest, asetage need kaussi ja pange keeva vee peale (nn veevann). Vahusta munakollased koos suhkruga helekollaseks kohevaks pastaks. Vispli abil valage järk-järgult juurde soe piim ja vanilje (eemaldage eelnevalt vaniljepulk). Segage, kuni kaste pakseneb. Pane mõneks ajaks kõrvale.

Nüüd valmistage kaunviljad. Vala pool tassi piima väikesesse potti, lisa manna ja sega hästi läbi. Vala ülejäänud piim (1,5 tassi) suurde kastrulisse ja kuumuta keemiseni (kuid ära keeda). Vala sisse leotatud manna ja hoia pidevalt segades veel paar minutit tulel. Lõpuks lisage suhkur ja vaniljesuhkur. Segage hoolikalt ja võtke tulelt maha. Kuni manna on veel soe, segage see kohevaks ja täiesti ühtlaseks. Tõsta salatikaussi, tilguta peale vaniljekastet (või lisa puuvilju, näiteks vaarikaid) ja tarbi kohe.

Legumina koos täidisega

Legumina jaoks võib kasutada erinevaid täidiseid, mis muudavad magustoidu välimuse ja maitse täielikult. On olemas maasika-, kohvi- või šokolaadiga leguminaid, mida ei ole üldse raske valmistada. Kommunistlikel aegadel oli populaarne magustoit, mis meenutab vahukommikooki, millel on mitu kihti tarretist ja puuvilju. Sellesse ei lisatud manna, vaid mune, võid ja želatiini.

Maasika lehumin valmistamiseks valmistage muna, suhkur, vesi ja maasikaharmoona. Lahustage tarretis kuumas vees (seda peaks olema vähem kui kasutusjuhendis). Klopi eraldi kausis munad koos suhkruga kohevaks ja kahvatukollaseks. Kui tarretis on veidi tahenenud, ühendage kõik koostisosad, segage ja valage klaasidesse. Asetage vähemalt kolmeks tunniks külmkappi. Kaunista värskete puuviljadega.

Võib-olla eelistate kohvimagustoitu? Valmista täisterajahu, munad, piim, kohv ja tuhksuhkur. Keetke kõigepealt jahu koos piimaga ja lisage värskelt keedetud kohv. Keetke mõnda aega segades, seejärel pange pann kõrvale ja segage aeg-ajalt uuesti. Vahepeal eraldage munakollased valgetest. Vahusta munavalged jäigaks vahuks. Lisage munakollased, suhkur ja vahustatud valged jahtunud segule. Tõsta see määritud või õlitatud küpsetusvormi ja küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit. Kaunista pealmine osa šokolaadiglasuuriga.

Eelnevalt kajastasime Eesti uuest hommikusöögitrendist pistaatsiakaerahelbeid.

Elu Hakkid