Maailmas nad hindavad, Eestis me väldime poodides. Kala palju tervislikum ja odavam kui tursk

Maailmas nad hindavad, Eestis me väldime poodides. Kala palju tervislikum ja odavam kui tursk

Kala on äärmiselt oluline koostisosa, mis peaks olema meie toitumises. Kahjuks söövad paljud poolakad kvaliteetsete kalade vähese kättesaadavuse ja kõrge hinna tõttu seda liiga harva. Tasub katsetada uusi liike ja otsustada, kas need meile meeldivad. On hea võimalus, et leiame kala, mis meid oma maitsega rõõmustab. Lõppude lõpuks ei ole tursk ja lõhe tänapäeval ainsad võimalused.

Kui me läheme poodi kala ostma, valime tavaliselt lõhe, tursa, pollocki või miruni. Kui otsite uut liiki, mis teile kindlasti meeldib, valige kilttursk. Selle õrn maitse meeldib kindlasti kõigile majapidamises.

Kilttursk – delikaatsem ja tervislikum kui tursk. Miks valida seda?

Skandinaavlased ja inglased on juba veendunud kilttursa maitsest ja kasulikkusest. Nad valivad seda kala äärmiselt sageli. Veelgi enam, see on see liik, mis on aluseks ühele Ühendkuningriigi kõige populaarsemale toidule, fish and chips’ile.

Maailmas nad hindavad, Eestis me väldime poodides. Kala palju tervislikum ja odavam kui tursk

Kilttursk on kala, mida iseloomustab tema õrn maitse. Ta kuulub tursa perekonda, mistõttu on ta oma maitse ja tekstuuri poolest sarnane populaarse tursaga. Tegelikult on see aga palju õrnem ja meeldib isegi inimestele, kes ei armasta tüüpilist kalamaitset.

Kilttursk on äärmiselt tervislik kala. 100 grammis on umbes 90 kalorit. Ta sisaldab palju valku ja selliseid mineraalaineid nagu kaalium, naatrium, magneesium, kaltsium ja jood. Samuti sisaldab ta A-, D-, B6- ja B12-vitamiini.

Kooritud kalal on positiivne mõju, eriti südame-veresoonkonnale. Tänu suurele kogusele küllastumata rasvhapetele ja toitainete rohkusele toetab see südame tööd, alandab halva kolesterooli taset ja vähendab tulevaste südamehaiguste riski. Selle regulaarne tarbimine võib olla kasulik immuunsüsteemile ja kaitsta meid infektsioonide eest.

Tänu joodi ja seleeni sisaldusele toetab kilttursa tarbimine sisesekretsioonisüsteemi. Need kaks elementi on olulised kilpnäärme nõuetekohaseks toimimiseks.

Maailmas nad hindavad, Eestis me väldime poodides. Kala palju tervislikum ja odavam kui tursk

Kuidas kiltturska valmistada? Parim viis tervisliku kala valmistamiseks

Kiltturska saab osta muu hulgas Lidlist ja Biedronkast. Kilogrammi eest tuleb maksta umbes 30 zlotti. Tegemist on äärmiselt mitmekülgse kalaga, mida saab valmistada mitmel erineval viisil. Kala praadimine tainas on üks kõige vähem tervislikumaid valmistamisviise. Paljude arvates on see aga kõige maitsvam. See on hea, kui otsustate kala aeg-ajalt nii praadida. Pea vaid meeles, et küpsetad seda õiges õlis – see peaks olema kõrge suitsupunktiga. See tagab, et kõrge temperatuuri tõttu ei eraldu sellest kantserogeenseid aineid. Kõige paremini sobib rapsiõli.

Ka koorikloomad maitsevad ahjus maitsvalt. Maitsestage maitsetaimedega, nagu tüümian, till või basiilik, ja piserdage sidrunimahlaga. Nii valmistatuna on see aromaatne ja selle tekstuur on õrn.

Õrn liha ja palju toitaineid: varem katsime meriahvena, tuntud ka kui meribass.

Elu Hakkid