Õrn liha ja rohkelt toitaineid. Meriahven, tuntud ka kui meribass, on kala, mis sobib praktiliselt kõigega. Uuri, kuidas seda oma toiduvalikusse lisada, et nautida mitte ainult selle tervisele kasulikke omadusi, vaid ka hämmastavat maitset.
Kala on tervislik ja maitsev õhtusöögi idee . Tutvu alahinnatud liigiga, mida Vahemere maade elanikud armastavad.
Meriahven ehk meribass. Kust see on pärit?
Meriahven on üsna suur kala, mida leidub peamiselt Vahemeres ja Mustas meres. Tema elupaik on ka Atlandi ookeani kirdeosas ja Läänemeres. Siiski on tegemist kasvatatud liigiga ja koguni 96 protsenti selle kala ülemaailmsest toodangust pärineb vesiviljelusest. Kala kasvatatakse puurides, mis on plankudest ja venitatud võrkudest valmistatud puurid. Nad on paigutatud ujukitele, mis võimaldavad pidevat magevee juurdevoolu.
See on kõige populaarsem Vahemere maades. Seda serveeritakse sageli Itaalias, Prantsusmaal, Hispaanias või Kreekas. Tegemist on suure kalaga – ta võib kaaluda kuni tosin kilogrammi ja tema keha võib olla umbes meetri pikkune.

Millised omadused on meriahvenal?
Meriahven on eelkõige väärtuslik valguallikas – see koosneb kergesti seeditavatest asendamatutest aminohapetest. Need on väärtuslikud tänu sellele, et inimorganism ei suuda neid ise toota. Lisaks sisaldab kala lüsiini, mis on komponent, mis vastutab luu- ja lihaskonna hea seisundi säilitamise eest. Samuti osaleb see ensüümide ja hormoonide tootmises.
Meriahven on suhteliselt lahja kala ja selles leiduv vähene rasvasisaldus sisaldab tervislikke omega-3-küllastumata rasvhappeid. Neil on meie organismis oluline roll, sest nad toetavad immuunsüsteemi ja vereringesüsteemi. Need aitavad reguleerida vererõhku ja kaitsevad arterite aterosklerootiliste ladestuste tekkimise eest. DHA-hape aitab seevastu kaasa närvisüsteemi toimimisele, kuna see on dopamiini ja serotoniini tootmise substraat.
Selle alahinnatud kala liha sisaldab ka arginiini, mis aitab kaasa organismi puhastamisele toksiinidest. Samuti sisaldab ta seleeni, mis on eriti soovitatav kilpnäärme häireid põdevatele inimestele. Lisaks sellele sisaldab meriahven ka D-vitamiini, magneesiumi, naatriumi, kaaliumi või fosforit.

Kuidas valmistada meriahvenat?
Meriahven on õrna liha ja maitsega. See maitseb iseenesest hästi, mistõttu on seda köögis väga lihtne valmistada. See ei vaja maitsestamiseks palju maitseaineid ega lisandeid.
Üks parimaid viise kala valmistamiseks on selle küpsetamine. Selleks saab kasutada meie lemmikköögivilju. Kuubikutaporgand, sibul, paprika või kartul , piserda oliiviõliga, maitsesta pipra ja soolaga ning vooderda ahjuvormi põhi. Piserdage roogitud ja pestud kala soola ja õliga ning asetage köögiviljade peale. See võtab vaid 35-40 minutit 200 °C eelkuumutatud ahjus ja roog on valmis.

Kala võib ka praadida või grillida. See on kiirem valmistamisviis, kuid kindlasti vähem tervislik. Ainus asi, mida kala valmistamisel meeles pidada, on see, et seda on väga lihtne üle küpsetada, kuna see on vähese rasvasisaldusega. Seetõttu ei tohiks töötlemine võtta liiga kaua aega.
Varem teatasime, milliste kalade müük Jaapanis keelati.