Sellel kaerahelbe ja avokaado röstsaia ajastul on esile kerkinud veel üks valguline Instagrami hitt: Türgi munad. Tõenäoliselt olete neist juba kuulnud. Miks tavaliste munade ümber selline kisa on? Kuna see retsept on väga valgurikas, on see väga kõhtutäitev ja väga maitsev.
Türgi muna ehk çilbir on Türgi rahvusroog, mis on valmistatud pošeeritud munadest koos jogurtiga. Türklased söövad seda mitte ainult hommikusöögiks, vaid ka vahepalaks. Türgis klassifitseeritakse see meze alla, mis on sisuliselt eelroad, sissejuhatavad maiuspalad enne sööki. See on paksu kreemja konsistentsiga rammus roog, mida täiendavad aromaatsed vürtsid ja värsked ürdid. Türgi retseptis võib või asendada oliiviõliga, mis on küllastumata rasvhapete allikas.

Õli ja jahvatatud paprika
On tõendeid selle kohta, et Ottomani sultanid tarbisid chilbiri juba 15. sajandil. Nüüd saab seda tellida kõigist Euroopa trendikatest bistroodest. Seda hipsteritele ja fitnessitüdrukutele mõeldud rooga võib serveerida sulatatud või ja jahvatatud paprikaga.
Munad kui supertoit
Miks on Türgi munad hommikusöögiks nii populaarseks saanud? Nagu tavaline jogurt, on ka muna suurepärane valgu ja tervislike rasvade (lipiidide) allikas, seega sobib see roog ka dieedile või siis, kui tegeled spordiga ja jälgid oma lihasmassi. Sellel on suurepärane toiteväärtus ja see on hästi seeditav (kuni 100% munakollast on seeditav). Chilbirit serveeritakse koos leivatükiga, et kasta seda jogurtikastmesse. Parem on valida täistera- või rukkileib, mis on täis kiudaineid.

Toiteväärtus portsjoni kohta:
530 kalorit
33 g valku
19 g rasva
55 g süsivesikuid
Türgi munade retsept kaheks portsjoniks:
250 g Kreeka jogurtit
4 muna
1 küüslauguküünt
3 spl hakitud ürte (piparmünt, till või koriander ja petersell)
teelusikatäis soola
supilusikatäis äädikat
tšillihelbed
50 g võid
näputäis suitsupaprikat
Menetlus:
Maitsesta jogurt purustatud küüslaugu, hakitud ürtide ja näpuotsatäie soolaga. Enne serveerimist võite seda veidi soojendada.
Keeda kastrulis vesi äädika ja soolaga. Murra munad väikesesse tassi või kulbi.
Kui vesi jõuab keemistemperatuurini, keerake seda lusikaga ja valage ettevaatlikult muna. Keeda neid madalal kuumusel veidi alla keemistemperatuuri umbes 3 minutit, et vältida nende lõhkemist. Seejärel kandke need taldrikule lusikaga.
Munade küpsemise ajal valmista või: Lase väikeses kastrulis koos paprika- ja tšillihelvestega podiseda, pidevalt segades, kuni või on ilusat värvi ja lõhnab.
Vala jogurt kaussidesse või taldrikutesse, raputa peale munad, nirista peale võid ja serveeri värske või röstitud saiaga.
Lisamaitse saamiseks võite lisada ka musti seesamiseemneid, köömneid, tilli, roosat pipart ja kurkumit.

Mõned inimesed asendavad Kreeka jogurti hapukoorega, mis on samuti väga maitsev. Teisest küljest eelistavad dieedil olevad inimesed või asemel kasutada tervislikumat taimeõli. Maitse asi. Nüüd pole muud, kui seda idamaist rooga nautida!
Eelnevalt rääkisime, kuidas valmistada isetehtud meze’t feta, kodujuustu ja päikesekuivatatud tomatitega.