Lõhe kuulub lõhede hulka ja seda nimetatakse sageli „kuningalõheks“.
Mis puutub selle omadustesse, siis lõhe sisaldab palju valku, sõna otseses mõttes sada grammi kala sisaldab rohkem kui pool täiskasvanu päevasest normist. Samuti on lõhe rikas fosfori, joodi, kaltsiumi, magneesiumi, tsingi, fluori, lisaks kasulikke vitamiine ja happeid.

See kala on väga õrn ja seda ei ole vaja pikka aega kuumtöödelda. Kõige sagedamini keedetakse lõhet suppidesse, küpsetatakse, aga ka grillitakse. Väga populaarne on ka küpsetamine või hautamine koorekastmes, sest koor rõhutab elegantselt lõhe õrnust ja muudab selle veelgi isuäratavamaks.
Lihtne retsept kreemja lõhe jaoks
Koostisosad:
2 lõhefileed
Sool, must pipar
2 spl oliiviõli (või muud taimeõli)
2 küüslauguküünt
1 spl võid
150 g kirsstomateid
Peotäis spinatit
120 ml vahukoort
30 g Parmigiano Reggiano
Basiilik
Petersill
Valmistamine:
Maitsestage lõhefileed soola ja musta pipraga.

Kuumuta oliiviõli pannil ja prae lõhe kuldseks, umbes 6 minutit.

Pöörake fileed ümber ja praadige veel 2 minutit. Seejärel tõsta taldrikule.

Sulata samal pannil või, lisa hakitud küüslauk ja prae umbes minut aega, kuni see lõhnab.
Vala sisse poolitatud kirsstomatid ning maitsesta soola ja pipraga.

Lisage spinat ja küpsetage, kuni see hakkab närbuma.
Vala pannile vahukoor, lisa riivitud parmesan, hakitud basiilik ja petersell.

Vähendage kuumust madalale ja keetke kastet umbes 3 minutit, kuni see veidi pakseneb.
Pane lõhe tagasi pannile ja soojenda seda hästi kreemjas kastmes.

Head söögiisu!
Eelnevalt rääkisime teile, kuidas teha kartuli- ja lihakotlette Manchego juustuga.