Kartulit tasub süüa mitte ainult sellepärast, et see maitseb hästi. Nad on ka C-vitamiini ja paljude mineraalainete allikas, mis on organismi jaoks hädavajalikud. Siiski ei ole neid alati ohutu süüa. Toitlustustehnoloogiadoktor selgitab, kas idanenud kartulit võib süüa. Ja mida teha kartuli rohelise osaga?
Kartul on üks poolakate lemmikköögivilju. Nad on pannkookide, babka või soojendava kartoflanka aluseks. Seega ei saa nad köögist puududa. Siiski ei ole neid alati ohutu süüa. Karolina Kowalczyk, toiduainete tehnoloogia doktorant ja õppejõud, selgitab, millal köögiviljad võivad olla tervisele kahjulikud.
Kas idanevaid kartuleid võib süüa?
Kartulid on köögiviljad, mida võib süüa aastaringselt. Poolas on need üks populaarsemaid lisanditoiduks. Kuid mitte kõik ei tea, et ka need võivad olla tervisele ohtlikud. On hästi teada, et kartulit võib süüa ainult pärast keetmist. Nad sisaldavad palju toorest tärklist, mida seedetrakti ensüümid ei suuda lagundada. Lisaks sisaldab see köögivili ka glükokaloidi, mis on looduslikud toksiinid, mis põhjustavad mürgistusi. Toore kartuli söömine võib lõppeda ebameeldiva kõhuvalu, oksendamise ja kõhulahtisusega.
Isegi lapsed teavad, et toorest kartulit ei tohi süüa. Rohkem kahtlusi tekitab küsimus, kas idanenud kartulit võib süüa? Sageli ilmuvad küpsetele mugulatele väikesed risoomid. Me lõikame need instinktiivselt maha ja keedame kooritud kartuli ning sööme selle ära. Kahjuks ei ole see kõige mõistlikum lahendus. Karolina Kowalczyk, toitumistehnoloogia doktor, selgitab oma sotsiaalmeedia profiilis, et idanev kartul on tervisele kahjulik:
Kui vanadel kartulitel on rohelised osad või sel perioodil, kui uued kartulid hakkavad ilmuma, on neil vanadel kartulitel juba pallid, st nad alles hakkavad õitsema, ei tohi selliseid kartuleid süüa.
Mida kauem kartulid lamavad, seda suurem on tõenäosus, et nad idanevad. Kui õhuniiskus ja temperatuur laoruumis on kõrgem, tekivad mugulates kiiremini idud. Nagu spetsialist märgib, on see märk sellest, et kartulites on aineid, mis võivad kahjustada teie tervist.

Mida teha kartuli rohelise osaga?
Kas idanevat kartulit võib süüa? Dr Kowalczyk teeb selgeks, et ei tohi. See ei ole ainus probleem nende köögiviljadega. Kartulid võivad muutuda roheliseks, kui valgus neile jõuab. Kiirgus stimuleerib solaniini, mürgise glükoalkaloidi tootmist. See kaitseb mugulaid loomulikult kahjurite eest, kuid võib põhjustada inimestel ka ägedat toidumürgitust. Seetõttu ei tohiks ka roheliseks värvunud köögivilja süüa.
Mida peaksite tegema kartuli rohelise osa või väljaulatuvate idudega? Mõned inimesed arvavad, et piisab sellest, kui lihtsalt lõigata võrsed ära või lõigata mugulast tükk maha. Toitlustustehnoloogiadoktor ei ole sellega nõus:
Isegi pärast rohelise osa mahalõikamist või võrsete eemaldamist on solaniini, meie organismile väga mürgise ühendi, kogus nii suur, et see võib põhjustada toidumürgistuse.
Dr Kowalczyk juhib tähelepanu sellele, et kuigi keetmine vähendab solaniini kogust, ei vähenda see seda täielikult.

Seetõttu soovitab ekspert – oma ohutuse huvides – sellised kartulid ära visata ja osta uus, värske partii. Tulevikus on soovitatav tegutseda ka ennetavalt – säilitada köögivilju kuivas, jahedas ja pimedas kohas, et vältida nende idanemist ja roheliseks muutumist.
Varem rääkisime teile, kuidas panna zamioculcas tootma kümneid võrseid: “dollaripuu” mugul muutub suureks ja võimsaks.