Munad on äärmiselt populaarne toode, mida saab kasutada paljudes erinevates retseptides. Nad on hommikusöögi asendamatu koostisosa – sageli sööme neid keedetud või praetud kujul. Munad on hinnatud paljude väärtuslike toitainete poolest. Miks on need nii tervislikud ja kui palju mune nädalas süüa võib? Millist munade vormi on parem vältida? Meie vastame.
Miks on munad tervislikud?
Munad on suurepärane täieliku valgu ning organismile oluliste vitamiinide ja mineraalainete allikas. Nende hulka kuuluvad A-vitamiin, E-vitamiin, D-vitamiin, K-vitamiin, B-vitamiinid, kaalium, raud, kaltsium ja fosfor. Lisaks sisaldavad munad luteiini, millel on positiivne mõju nägemisele. Samuti sisaldab see fosfolipiide, mis võivad vähendada kolesterooli kogunemist veresoontesse.

Oluline on, et munades sisalduvad aminohapped aitavad parandada anaboolseid protsesse. Seetõttu on need asendamatu osa paljude sportlaste toitumisest, kelle jaoks on oluline vastupidavus ja lihasjõud. Lisaks leidub munades tervislikke oomega-3- ja oomega-6-rasvhappeid.
Mitu muna nädalas võib süüa?
Paljud inimesed võivad küsida, kui palju mune nädalas võib tarbida. Selgub, et Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on kehtestanud kindla arvu, mis ütleb, et 10 muna nädalas. Siiski tasub meeles pidada, et vastuvõetav tarbimine võib erineda sõltuvalt teie üldisest tervislikust seisundist. Inimesed, kellel on probleeme liigse kolesteroolitasemega, ei tohiks süüa rohkem kui 1 muna päevas.

Ja millisel kujul on kõige parem mune süüa? Tõenäoliselt on parim viis muna pehmeks keeta – siis peaks selles säilima enamik väärtuslikke toitaineid. Intensiivne ja pikaajaline kuumtöötlemine võib viia nende kadumiseni.
Halvim munaroog sinu tervisele
Paljud inimesed armastavad mune rüübatud munade kujul. Selgub, et see populaarne hommikusöögiks serveeritav roog võib olla meie tervisele kõige halvem valik. Seda seetõttu, et kui mune praetakse kõrgel kuumusel, kaotavad nad palju oma väärtuslikust toiteväärtusest. Lisaks sellele muudab rohke rasva (näiteks õli või või) ja rasvaste lisandite (näiteks peekoni) kasutamine kogu asja äärmiselt kaloririkkaks.

On teada, et paljud inimesed ei kujuta elu ilma munarooga ette. Siiski tasub seda piirata või muuta selle valmistamisviisi. Kõigepealt, kui soovite säilitada võimalikult palju tervist edendavaid koostisosi, tuleks mune praadida madalal kuumusel. Lisaks kasutage väikese koguse rasva, millel on kõrge suitsupunkt. Ja ärge unustage lisada tervislikke köögivilju. Tomatite, paprika või sibulaga rikastatud munaroogad annavad teie organismile rohkem väärtuslikke aineid.
Varem rääkisime teile, millist kala Itaalias ja Jaapanis müügil ei ole.