Rabarber on taim, mis on Eestis väga populaarne. Seda võib kohata jookides, küpsetistes ja mitmesugustes magustoitudes. Selgub, et lisaks erakordsele maitsele on tal pakkuda meile mitmeid tervist edendavaid omadusi. Kes peaks rabarberit sööma ja kuidas seda toiduvalmistamisel kasutada?
Rabarber on taim, mille hulka kuulub üle 60 erineva liigi. Selle suureks eeliseks ei ole mitte ainult selle atraktiivne maitse ja suur mitmekülgsus, vaid ka lihtne kättesaadavus. Peaksite teadma, et selle tarbimisest ei saa kasu mitte ainult teie maitse, vaid ka kogu teie keha tänu toitainetele, mis toetavad mitmeid protsesse organismis. Kes peaks rabarberit sööma ja kellele ei ole see soovitatav? Ja kuidas seda köögis kasutada, et selle maitset täiel rinnal nautida? Vastused nendele ja teistele küsimustele leiad sellest artiklist!

Kas rabarber on puuvili või köögivili?
Huvitav , kas rabarber on puuvili või köögivili? Tea, et oled üks paljudest inimestest, kes seda küsimust endale esitab. Arvestades selle taime maitset, peab enamik tarbijaid seda puuviljaks, samas kui Eestis liigitatakse see ametlikult köögiviljaks. Ta kuulub okasrohu perekonda, kuhu kuuluvad ka hapu ja tatar. Huvitav on märkida, et Ameerika Ühendriikides peetakse seda puuviljaks.
Rabarber – toiteväärtused
Kui palju kaloreid on rabarberis ja milliseid väärtuslikke aineid see sisaldab? Toiteväärtused 100 g selles köögiviljas on järgmised:
- Energiaväärtus: 20 kcal;
- Valgud: 0,9 g;
- Rasv: 0,2 g;
- Süsivesikud: 4,55 g;
- Kiudained: 1,8 g;
- B1-vitamiin: 0,02 mg;
- B2-vitamiin: 0,03 mg;
- B3-vitamiin: 0,3 mg;
- B6-vitamiin: 0,025 mg;
- B9-vitamiin: 6 µg;
- E-vitamiin: 0,26 mg;
- A-vitamiin: 103 RÜ;
- K-vitamiin: 30 µg;
- Raud: 0,20 mg;
- Calcium: 85 mg;
- Fosfor: 15 mg;
- Kaalium: 290 mg;
- magneesium: 12 mg;
- Tsink: 0,10 mg;
- Mangaan: 0,20 mg.
Rabarber – tervist edendavad omadused
Millist mõju avaldab rabarber organismile? Selle taime tervist edendavad omadused on üsna üllatavad! Rabarberit hindavad eriti kõrgelt menopausis olevad naised selles sisalduva rapontütsiini tõttu, mis aktiveerib östrogeeni retseptoreid ja leevendab seega menopausi püsivaid sümptomeid. Kuid see pole veel kõik – selles peituvad ühendid alandavad „halva“ kolesterooli taset, mõjuvad põletikuvastaselt ja reguleerivad ka veresuhkru taset.

Lisaks võivad need tulla appi aknega võitlevatele inimestele ja meestele, kellel on healoomuline eesnäärme hüperplaasia. Samuti ei saa mööda vaadata nende vähivastastest omadustest – mõned teadlaste tähelepanekud näitavad, et rabarberi kuumtöötlemisel tekkivad antioksüdandid pärsivad vähirakkude jagunemise kiirust. Lisaks peetakse rabarberit suurepäraseks täienduseks nende dieedile, kes soovivad kaotada liigset kehakaalu, sest see sisaldab vähe kaloreid ja lisaks sellele soodustab seedimist.
Rabarber – vastunäidustused
Kes peaksid rabarberit vältima? Vastunäidustusi selle kasutamisel on vähe, kuid neid tasub siiski arvestada, enne kui selle koostisosa oma igapäevasesse menüüsse lisate. Kõrge oksaalide sisalduse tõttu ei soovitata seda inimestele, kes võitlevad neerukividega. Lisaks ei soovitata seda suurtes kogustes rasedatele ja rinnaga toitvatele naistele. Samuti tasub meeles pidada, et see võib olla koostoimes teatavate ravimitega, sealhulgas diureetikumide, varfariini, kortikosteroidide, naprokseeni ja ibuprofeeniga.

Rabarber – retseptid
Kuidas kasutada rabarberit köögis? Selle köögivilja peaosas olevate hõrgutiste retsepte on tõeliselt palju. Avastage neist mõned ja rakendage neid kindlasti ka oma köögis!
Rabarberimuffinid
Otsid maitsvat ja lihtsat magustoiduideed? Siis tee rabarberimuffineid! Lisaks põhikoostisosale vajad piima, võid, nisujahu, küpsetuspulbrit, mune ja suhkrut. Lisaks vajate toorjuustutäidise jaoks tooteid, st kodujuustu, liht- ja vanillisuhkrut, muna ja nisujahu.
Alusta retsepti valmistamist täidise valmistamisega – kõik koostisosad tuleb vaid omavahel kombineerida. Seejärel loputage, kuivatage ja viilutage rabarber. Sega kausis muna, piim ja või. Teises kausis ühendage jahu suhkru ja küpsetuspulbriga, seejärel lisage esimese kausi segu, segage ettevaatlikult ja lõpuks lisage rabarber. Vala segu muffinivormidesse – umbes pooleks – ja kalla peale veidi toorjuustusegu, seejärel lisa uuesti tainas. Pane muffinid 180 kraadini eelsoojendatud ahju ja küpseta umbes 25 minutit.

Sealiha sisefileed rabarberikastmega
Kes ütleb, et sa pead oma retseptides piirduma magustoitudega? Soolased toidud maitsevad sellega sama hästi! Sealihafilee rabarberikastmega on näide sellisest roast, mis sulle kindlasti maitseb. Nende serveerimiseks vajad lisaks lihale ja peamisele köögiviljale oliiviõli, soola, pipart, mett, suhkrut ja palsamiäädikat.
Pintselda fileed oliiviõliga, puista peale soola ja pipart, seejärel aseta need grillile ja pruunista kõikidest külgedest. Kui fileed on valmis, mähkige need alumiiniumfooliumisse ja asetage tagasi grillile. Umbes 10 minuti pärast asetage fileed taldrikule, oodake paar minutit ja valage nende peale rabarberikaste. Kuidas seda valmistada? Alustage rabarberi loputamisest, kuivatamisest ja viilutamisest. Seejärel pane see koos ülejäänud koostisosadega kastrulisse ja prae pehmeks. Lõpupoole vala juurde palsamiäädikas ja keeda veel kaks minutit.

Rabarberikompott
Retseptide loetelu, milles on peategelasteks rabarber, oleks puudulik ilma maitsva ja värskendava joogi retseptita. Rabarberikompott on kahtlemata üks selline jook. Siiski tasub veidi vildakaks minna ja lisada sinna ka teisi puuvilju, näiteks kirsse, vaarikaid, sõstraid, maasikaid ja murakaid. Lisaks vajate sidrunimahla, liht- ja vaniljesuhkrut, kaneeli ja mineraalvett.
Pane rabarberid potti, lisa sinna sidrunimahl ja suhkur ning kuumuta kogu asja umbes viis minutit, aeg-ajalt segades. Kui rabarber on pehmenenud, lisage ülejäänud koostisosad, valage juurde vesi ja keetke. Sellest hetkest alates keeda kompotti ühe minuti jooksul ja seejärel sõela see puhtasse anumasse. Lisage soovi korral mõned terved puuviljad. Pidage meeles, et see joogi versioon maitseb kõige paremini jahutatult!
Varem rääkisime teile, mis on spargel ja mida saab sellest valmistada.