Näeb välja märkamatu ja ei ole Eestis eriti tuntud. Pandan on traditsiooniline koostisosa Aasia köögis ja seda kasutatakse seal paljudes roogades. Sellel on põletikuvastane, diabeedivastane ja viirusevastane toime. See lisab roogadele rohkem maitset ja küpsetistele ilusat rohelist värvi. Mis on pandan ja kuidas seda süüa?
Pandan on taim, mida kasutatakse igapäevaselt Aasia köögis. Ennekõike kasutatakse selle lehti, mis lisavad roogadele ja jookidele rikkalikku aroomi. Pandanil on ka mitmeid tervist edendavaid omadusi, seega tasub seda aeg-ajalt oma toiduvalikusse lisada.
Mis on pandan?
Pandani kasvatatakse Kagu-Aasias, peamiselt selle aromaatsete roheliste lehtede ja viljade pärast. Kuigi seda taime on üle 600 liigi, on kõige populaarsem India ranniku lähedal kasvatatav lõhnav pandan.
Väikese puu lehed on kuni 40 cm pikkused ning kitsad ja lamedad. Neid iseloomustab eriline lõhn, mida tavaliselt võrreldakse roosi, mandli, kookospähkli ja vanilli lõhnaga (neid nimetatakse isegi Aasia vanilliks). Nad on kergelt magusa maitsega, mis on kõige märgatavam mahlas, mida saab neist välja pressida. Jooki kasutatakse enamasti värvainetena.
Pandani viljad on ka söödavad. Tegemist on luuviljadega, mis näevad segadusttekitavalt välja nagu ananass. Tekstuurilt meenutavad nad datleid ja neil on kergelt pähkline järelmaitse.
Taime kasutatakse Aasias mitmel otstarbel – katuste ja korvide ehitamiseks, aga ka toidu maitsestamiseks. Lehtedest saab muuhulgas saada ka pandanessentsi, intensiivse rohelise värvusega kontsentraati, mida lisatakse muu hulgas pagaritoodetele või jäätisele.
Kust osta pandanust? Värskeid taimi saab osta Aasia turgudelt ja internetist. Kogu maailmas müüakse selle lehti aga kuivatatud ürdina, intensiivse rohelise pasta või vedela essentsina. Neid saab osta statsionaarselt Aasia tooteid müüvates Poola kauplustes või hüpermarketites. Neid saab hõlpsasti tellida ka internetist.

Pandan – toiteväärtused ja omadused
Pandani saab köögis kasutada tõesti mitmel viisil. Enne aga peaksite veel avastama selle toiteväärtused. Juba sajandeid on seda teatud Aasia piirkondades tunnustatud ravimtaimena. Just sealt tulenevad mitmed pandani tervist edendavad omadused.
Taim annab organismile vitamiine (A, C, E, K), millel on antioksüdantne toime, tugevdab immuunsust ning parandab naha ja nägemise seisundit. Samuti on see mineraalainete, eriti kaaliumi, raua, kaltsiumi, magneesiumi ja mangaani aare. Lehtede sagedasel tarbimisel on hea mõju luudele, närvisüsteemile ja vereringesüsteemile. Pandanuses on peidus ka palju kiudaineid, mis parandavad seedesüsteemi. See reguleerib seedimist ja suhkrut ning takistab kiiret kaalutõusu. Taim sisaldab ka antioksüdante, mis aeglustavad organismi vananemisprotsessi, parandavad südametegevust ning on vähivastase ja põletikuvastase toimega.
Pandani essents on ka looduslik antibakteriaalne ja viirusevastane aine. Huvitaval kombel võib ekstrakt leevendada ka tüütuid allergiasümptomeid, nagu nohu või sügelus. Pandanile on iseloomulikud rahustavad omadused – see vähendab stressi, väsimust või ärevust ja aitab unetuse korral.

Kuidas süüa pandani?
Milleks kasutada pandanit köögis? Kui sa pole sellega kunagi kokku puutunud, võid alustada sellest, et võtad inspiratsiooni Lõuna-Aasia köögist, näiteks Tai, Malaisia või Indoneesia köögist, kus seda koostisainet palju kasutatakse. Lõhnavat pandanvilja süüakse toorelt või keedetud kujul. Aasias valmistatakse neist sageli pastat, mida kombineeritakse koore või kookospiimaga.
Pandanilehed on omakorda ürtidena oluline vürts Aasia köögis. Kõige sagedamini kasutatakse seda riisi maitsestamiseks või köögivilja- ja liharoogade (nt pilaf, karri) koostisosana. Taim leiab sageli tee ka magustoitudesse, eriti šokolaadipõhistesse magustoitudesse. Seda võib kasutada ka pagaritoodete roheliseks värvimiseks. Huvitaval kombel on lehed mõnikord ka loomulikuks toidu mähiseks (kootud mähised, millesse on peidetud riis, liha või köögiviljad).
Kuidas süüa pandani? Kui seda lisada suppidele, kookidele, tarretistele, jäätisele, pirukatele, muffinitele või jookidele (nt tee, infusioonid, smuutid, maitsestatud vesi), parandab see nende maitset. Maitsestage sellega toite, valmistage sellega isuäratavaid marinaade või keetke lehti, et valmistada sooja või külma infusiooni. Pandan on ka suurepärane alus konservide, näiteks mooside, konservide või siirupite valmistamiseks.
Varem rääkisime teile, mis on okra ja kuidas seda valmistada.