Kartuli roheline värvus võib viidata sellele, et kartul sisaldab ohtlikku ainet nimega solaniin, mis võib teie tervisele palju kahju teha. Mis see soolane täpselt on, kust see kartulisse satub ja kuidas see organismile mõjub?
Mis on solaniin?
Solaniin on orgaaniline keemiline ühend, mürgine glükoalkaloid, mida leidub muu hulgas kartulis. Solaniini allaneelamine võib põhjustada väga tõsiseid terviseprobleeme, sealhulgas iiveldust, oksendamist, kõhulahtisust, pearinglust ja krampe.
Meditsiinile on teada ka juhtumeid, kus pärast solaniini suurte kontsentratsioonide allaneelamist on tekkinud kooma ja surmajuhtumid.
Solaniini esineb kartulites looduslikult, tavaliselt väga väikestes kogustes, kuid kõrge solaniinikontsentratsioonile viitab kartuli roheline värvus. See köögivilja värvus viitab suurele klorofülli sisaldusele, kuid see on otseselt seotud ka eespool nimetatud solaniini kõrge sisaldusega.

Kuidas saab kartuli solaniini sisaldust vähendada?
Solaniin kogunebkartulites peamiselt nende kooresse ja iseloomulikesse rohelistesse laikudesse koorel. Suurenenud solaniini sisaldus kartulites, on väga sageli põhjustatud selliste köögiviljade ebaõigest ladustamisest. Solaniini sisalduse suurenemine võib tekkida kartulite kokkupuutel päikesevalgusega või nende pikaajalisel säilitamisel valgustatud ruumis.
Selleks, et vähendada kartuli idanemist, tuleb tagada õiged ladustamistingimused. Kartuleid tuleks hoida jahedas ja pimedas kohas, nt hoiukambris või keldris. Kartulid vajavad ka pidevat õhuringlust, seega vältige nende säilitamist kilekottides ja valige näiteks korvid ja kastid.

Kartulid, millel ilmnevad idud, sisaldavad tõenäoliselt kõrget solaniini kontsentratsiooni. Ja kuigi mõned inimesed väidavad, et piisab, kui selline osa kartulist eemaldada, et see oleks tarbimiskõlblik, on parem seda vältida ja mitte süüa üldse kartulit, millel on idud või rohelised laigud.
Eelnevalt rääkisime teile, mis on rabarber ja mida saate sellega teha.