Kohv on jook eriliste ülesannete jaoks. See peaks kiiresti stimuleerima, parandama keskendumisvõimet ja tõstma meeleolu. Huvitav on see, et vaid näpuotsaga populaarse vürtsi lisamine võib lisaks hoolitseda ka südame ja immuunsuse eest ning aidata säilitada vormikas figuuri. Alusta oma päeva tšilliga kohvi ja tunned imelist energiasüsti.
Kohv tšilliga on maitsev ja soojendav jook. See annab sulle suurepärase tõuke, eriti kui haarad selle järele kohe hommikul esimesena. See ei anna sulle mitte ainult energiat, vaid paneb ka kogu su keha liikuma, et see toimiks tõhusamalt.
Kohv tšilliga – kiireks ainevahetuseks
Kohv tšilliga on jook, mida otsitakse peamiselt selle tervist edendavate omaduste tõttu. Mille puhul see aitab? Põhiversioonis koosneb see vaid kahest koostisosast, mis avaldavad organismile kasulikku mõju. Kohv tänu kofeiinile stimuleerib, annab energiat ja parandab keskendumisvõimet. Juba umbes viie kuni kaheksa minuti pärast hakkab see imenduma ja stimuleerib aju.

Veelgi enam, must jook kiirendab ainevahetust ja reguleerib suhkrutaset. Kohv võib toetada ka südame tervist, sest see parandab vereringet. See on võimsate antioksüdantide allikas, mis aeglustavad rakkude vananemisprotsesse ja kaitsevad paljude tsivilisatsioonihaiguste eest. Kui sellele lisada piima, toimib see veelgi paremini – see näitab tugevamaid põletikuvastaseid omadusi.
Ka tšilli lisamine aitab kaasa kohvi tervist edendavale mõjule. See vürts soojendab seestpoolt välja, parandab vereringet ja seedimist, näitab antibakteriaalseid omadusi ja aitab alandada vererõhku. Tänu kapsaitsiinile leevendab põletikku ja mõjub valuvaigistavalt, kuid kiirendab ka rasvapõletust. See võimaldab tõhusamat kehakaalu kontrollimist. Tšillis on ka palju C-vitamiini, mis tugevdab immuunsust. Huvitav on see, et tšilli stimuleerib organismi endorfiinide eritumist, seega võib see parandada meeleolu.
Mille puhul aitab tšilliga kohv?
See ühendab kofeiini stimuleeriva mõju kapsaitsiini soojendavate omadustega. Sobib suurepäraselt kaalulanguse toetamiseks, immuunsuse ja keskendumisvõime parandamiseks. See vähendab väsimustunnet ning võib olla kasulik meeleolule, südamele, seedetraktile ja närvisüsteemi tervisele. Siiski ei saa kõik joogi positiivsetest mõjudest kasu. Kes ei tohiks kohvi koos tšilliga juua? Eelkõige inimesed, kellel on seedetrakti probleemid (nt haavandid, refluks või gastriit), sest nende kaebused süvenevad.
Loomulikult ei tohiks seda tarbida ka kofeiini suhtes ülitundlikud inimesed ja südamehaigustega inimesed – nende südame löögisagedus võib tõusta, südame-veresoonkonna süsteem satub täiendavasse stressi, tekib unetus ja rahutus. Tšilliga kohvi ei soovitata tarbida ka lastele, rasedatele ja rinnaga toitvatele naistele, sest kofeiin mõjutab lapse arengut ja ema meeleolu.
Kuidas valmistada kohvi tšilliga?
Kohv tšilliga on meeldivalt soojendav ja jätab keelele õrna vürtsika tunde. Siiski ei tohi seda vürtsi liigselt doseerida, eriti kui te ei ole seda varem oma toiduvalikus kasutanud. Liigselt võib see ärritada kõhtu ja põhjustada isegi allergiat. Seega tasub keha sellega aeglaselt harjuda, lisades kõigepealt joogile sõna otseses mõttes veidi tšilli.
Kuidas valmistada kohvi tšilliga? See ei ole sugugi nõudlik ega keeruline protsess – lisad lihtsalt ülejäänud tooted valmis espressole.

Koostisosad:
- espresso,
- näputäis jahvatatud tšilli,
- võimalusel: 2% piim, suhkur, ingver, kaneel, mõru kakao.
Valmistamismeetod:
Põhiversioonis keedetakse espresso, puistatakse peale näputäis tšilli ja juuakse. Vahustatud versiooni puhul valage espresso veidi suuremasse tassi, lisage peale piima või kuuma vahustatud piima. Puista peale tšilli, aga ka näpuotsaga jahvatatud ingverit, veidi suhkrut või mõru kakaod.
Joo tšillikohvi kohe, kui see on soe. Ärge unustage valmistada rohkem kui üks tass jooki päevas.
Varem rääkisime teile, kuidas maapähklivõipirukat valmistada.