Eestis on vähesed teadlikud selle köögivilja olemasolust, mida leidub kogu maailmas. Soliriod, nagu seda nimetatakse, on taim, mida kunagi kasutati klaasi valmistamiseks. Tänapäeval on see tänu oma tervist toetavatele omadustele väärtuslik koostisosa paljudes roogades. Soliriid, mida tuntakse ka merispargli nime all, on ideaalselt kokku pandud vitamiinide ja mineraalainete kombinatsioon, mis toetavad üksteise imendumist. Kuidas lisada see ainulaadne köögivili oma toiduvalikusse? Soovitame.
Sõna soliriid ei pruugi kõigile tuttav olla, kättesaadavam nimi on merispargel. Mitte ilmaasjata ei nimetata seda taime sageli „vaeste spargliks“. – kergesti kättesaadav, see võimaldas end küllastada ja varustada keha rasketel aegadel vitamiinidega. Tänapäeval peetakse solireodi peeneks toiduks, mida serveeritakse maailma parimates restoranides.

Solireod ehk merispargel
Solireod on paksukojaline söödav taim, mis kasvab rikkalikult kogu maailmas. Ta eelistab märgalasid ja vajab palju niiskust, mistõttu võib teda leida soistel aladel ja rannikutel. Merespargil, mida nimetatakse samphire’iks, on mitu sorti. Kõigile neist on iseloomulik soolane maitse. Kõige populaarsemad on märtsisamblik, kivisamblik, kuldsamblik või valge samblik.
Nimetus „merispargel“ tuleneb taime sarnasusest rohelise, õhukese spargliga. Ainult selle rohelised tipud on söödavad. Varem kasutati selle taime tuhka klaasi ja seebi valmistamiseks. Alles aja jooksul avastas inimene selle toiduks kasutamise.
Solyre ei ole meie riigis eriti populaarne taim, kuid seda saab osta veebipoodidest. 100 g seda köögivilja maksab umbes 10 zł. See on saadaval toorelt või purgis.

Millised on solyriodi omadused?
Merisparglile on iseloomulik soolane maitse ja palju toiteväärtuslikke omadusi. Solireod on A-vitamiini, kaltsiumi, raua ja magneesiumi allikas. Samuti sisaldab ta C-vitamiini ja suures koguses kiudaineid. Selle asemel on tal vähe kaloreid, vaid 14 kcal 100 g kohta. Seda komplekti täiendavad fosfor ja kaalium.
Tähelepanuväärne on see, et köögivilja koostisosad täiendavad üksteist. Suur fosfori kogus ei ole mitte ainult kasulik lihaskonnale, vaid aitab ka kaltsiumi imendumist, mis on luu ehitajaks. Kaltsium omakorda aitab B12-vitamiini paremini imenduda. Solyrad sisaldab suures koguses joodi, mis on oluline kilpnäärme nõuetekohaseks toimimiseks.
Kaalium määrab, et solyrad on hea südamele, millele aitab kaasa magneesium, mis muide toetab närvisüsteemi. Merispargel sisaldab kaks korda rohkem rauda kui spinat, seega on see soovitatav võitluses aneemia vastu. Lisaks on köögiviljal ka antioksüdantsed omadused, ja selle kõrge kiudainesisaldus aitab seedimisprotsessidele kaasa. C-vitamiin tugevdab organismi immuunsust, pakkudes hindamatut tuge külmetushaiguste vastu. Solyrad’i kasutatakse mõnikord ka paikselt reuma ja turse korral. See on õigustatud, sest taimel on põletikuvastased omadused.

Kuidas süüa solyradit?
Soliriid kasutatakse pigem lisandina kui iseseisvalt, kuigi mõned inimesed söövad seda nagu sparglit. See sobib ideaalselt salatisse, kalaroogadesse või koos mereandidega. Seda võib praadida võis või keeta, mõnikord süüakse seda ka toorelt, eriti salatites. Toores taim säilitab suurema osa oma omadustest, tal on soolane maitse ja hõrk krõbe maitse. Soliree sobib hästi ka lambalihaga ja on huvitavaks lisandiks kalasuppidele. Seda võib lisada wokis või blanšeeritud köögiviljadele.
Merispargli kasutamisel toiduvalmistamisel tasub meeles pidada, et see on soolase maitsega. Seetõttu tuleb neid enne töötlemist põhjalikult loputada, et vabaneda liigsest soolast ja lisanditest, mis armastavad taime nurkadesse kinni jääda. Keetmisel, praadimisel või blanšeerimisel ei tohiks köögivilja täiendavalt maitsestada, sest see sisaldab iseenesest piisavalt soola.
Varem rääkisime teile, mis on vesikastan ehk Eleocharis dulcis.