Liha on Eestis alahinnatud, ometi peetakse seda üheks kõige tervislikumaks. Me haarame selle järele tõesti harva ja kindlasti on aeg seda muuta. Järgmine kord, kui sa selle peale satud, osta kindlasti suurem kogus ja valmista seda õhtusöögiks. See on hea teie nägemisele ja immuunsusele.
Kõige tervislikuma liha nimekirjas on lambaliha. Seda tüüpi liha saadakse ühe kuni kahe aasta vanuseks laagerdunud lambalihast. See on kõige populaarsem idamaades, samuti Saksamaal, Prantsusmaal, Mehhikos või Islandil.
Kas lambaliha on tervislik?
Lambaliha on kõige tervislikum. See on tingitud eelkõige sellest, et see on rikas polüküllastumata rasvhapete, näiteks oomega-6 ja oomega-3. Lisaks annab liha B-vitamiine, E-vitamiini, kaaliumi, magneesiumi, kaltsiumi ja rauda. Antioksüdantidest annab see tiamiini, riboflaviini ja niatsiini.
Lambaliha on samal ajal tervislik oma kütteväärtuse tõttu. 100 g lambaliha sisaldab 234 kcal ja koguni 33,4 g valku. Sellises portsjonis on ainult 5 g küllastunud rasva.

Milleks on lambaliha hea?
Lambaliha on hea „halva“ LDL-kolesterooli taseme alandamiseks. See mõjub maksa kaitsmisel steatoosi eest ja kaitseb südant. See vähendab muu hulgas südame- ja veresoonkonnahaiguste, nagu ateroskleroos, südame isheemiatõbi ja veenipuudulikkus, tekkeriski.
Lambaliha hoolitseb maksa eest oma seedimist soodustavate omaduste kaudu. See lahjendab sappi ja muudab toidud kehale vähem raskesti seeditavaks. See võib vähendada maksatsirroosi tekkimise võimalust.
Kõrge antioksüdantide sisaldus annab lambalihale vabu radikaale pärssivad omadused. See parandab organismi immuunsust, vähendades haiguste, näiteks külmetushaiguste ja gripi tekkimise võimalust. Lisaks võib see aeglustada vähi arengut. Lisaks on lambaliha hea teie nägemisele ja kaitseb silmade defektide eest.
Lambaliha hoolitseb närvisüsteemi eest. See tagab lihaste nõuetekohase toimimise ja tugevdab neid. See rahustab närve ja rahustab keha, toetab vaimset tervist ning hoiab ära ärevuse ja depressiooni tekkimise.

Kuidas valmistada lambaliha?
Lambaliha on väga nõudlik ja seda ei saa valmistada ilma põhiteadmisteta selle liha kohta. Vastasel juhul muutub see sitkeks, kummiseks ja ebameeldivaks. Seda võib praadida, praadida, hautada või grillida, kuid enne tuleb see marineerida.
Lambaliha peaks marinaadis olema kuni 2 päeva. Parimad maitseained on tüümian, salvei, rosmariin, majoraan või pune. Sellised maitsetaimed suurendavad liha spetsiifilist aroomi.
Varem rääkisime teile, kuidas ahju rasvast puhastada.