Vürtsid võib teatud silmapilguga jagada kahte tüüpi. Esimesed on need, mis lebavad kapis ja ootavad kannatlikult erilisi juhuseid. Teised on need, mida me lisame peaaegu igale toidule ja ilma nendeta ei kujuta ette toiduvalmistamist. Shichimi togarashi kuulub kahtlemata viimasesse kategooriasse. Kui seda kord munaroogale, nuudlitele või salatitele puistata, ei taha te seda enam kuidagi teisiti süüa.
Pole midagi rahuldustpakkuvamat kui uute maitsete avastamine. Ja just vürtsid muudavad toidu nii mitmekesiseks ja põnevaks. Need võivad tuttavaid roogasid täielikult muuta ja anda neile täiesti uue iseloomu. Näiteks populaarset hot dogi saab sobitada peaaegu iga kastmega, mis teile meeldib.
On aga üks vürts, millest veel paljud inimesed ei ole kuulnud. See on shichimi togarashi, Jaapani seitsme maitse vürts, millest on lihtne sõltuvusse jääda. Loomulikult sõna positiivses mõttes.
Mis on shichimi togarashi?
Shichimi togarashi (sõna-sõnalt: tšilli seitse maitset) on traditsiooniline Jaapani maitseainesegu, mis pärineb 17. sajandist. Kuigi seda kasutatakse kõige sagedamini kirsiõite riigis suppide, riisi ja nuudlite lisandina, jõuab see üha laiemasse ringlusse. See ilmub laudadele üle kogu maailma, lisades vaheldust mitte ainult idamaistele, vaid ka klassikalisematele roogadele. Selle edu võti on endiselt selle maitse, mis on kombinatsioon näilistest vastanditest: vürtsikus ja magusus ning tsitrusviljade värskus ja peene kibedus.

Kust osta tšilli seitse maitset? Kõigepealt mõnes Aasia toodete poes – leiate selle vürtsiriiulilt. Aga mitte ainult: shichimi togarashi leiad ka suurematest supermarketitest või veebipoodidest. Enne ostmist tasub aga hoolikalt uurida koostisosi. Parimad segud sisaldavad looduslikke koostisosi ja ei sisalda kunstlikke lisandeid.
Millised omadused on shichimi togarashil?
Shichimi togarashi domineerivaks koostisosaks on endiselt tšillipipar. See annab vürtsile iseloomuliku vürtsisuse, aga ka soojendava mõju. See tuleneb sellest, et see sisaldab kapsaitsiini, mis on põletustunde eest vastutav aine (see stimuleerib ka ainevahetust ja parandab vereringet).
Teised koostisosad on apelsinikoore (mis lisab segu tsitrusviljakust ja peent magusust, tasakaalustades seega tšilli vürtsikust) ja seesami (tervislike rasvade ja antioksüdantide allikas, mis lisab krõbedust ja sügavust). Jaapani pipar, ingver, vetikad (nori või aonori) ja mooniseemned täiendavad segu.

Milleks kasutada shichimi togarashi?
Üks parimaid viise, kuidas kasutada shichimi togarashi maitseainet, on puistata seda munaroogale. Klassikaline hommikusöök saab siis täiesti uue iseloomu – tšilli tugevdab munade maitset, samas kui apelsinikoore lisab värskust. Kuigi see kombinatsioon võib tunduda ebatavaline, ärge välistage vürtsi. On tõenäoline, et pärast esimest suutäit mõistate, miks paljud inimesed ei suuda ette kujutada mune ilma shichimi togarashi’teta.
Teine kandidaat, kes sobib suurepäraselt shichimi togarashi kõrvale, on nuudlid. Ja see kehtib nii, kas tegemist on lihtsate spagettidega, koduse pestoga või keerukama rooga. Tšilli seitse maitset annavad roogadele alati erilise maitse! Pastat võib peale puistata vahetult enne serveerimist või lisada kastmele keetmise ajal.
Viimane kõige populaarsem valik on salatid. Eriti siis, kui tunnete, et neil on midagi ekstra puudu. Lisage maitseaine lihtsalt kastmesse või puistage see valmis toidule. Selle tulemusena saab salat sügavama maitse ja krõbedad seesamiseemned lisavad tekstuurile meeldivat vaheldust.
Shichimi togarashi nimetatakse mõnikord maitseaineks, millest võib tõesti sõltuvusse jääda – muidugi sõna parimas mõttes. Seda enam, et eespool loetletud ideed on vaid soovitused. Mitte miski ei takista teid eksperimenteerimast ja kasutamast seitset tšillimaitset oma lemmikroogade valmistamisel. Ja isegi kui jääte ainult munaroogade, pasta ja salatite juurde – te ei vaata neid kindlasti enam kunagi samamoodi.
Varem rääkisime teile, kuidas maapähklivõipirukat valmistada.