Täitev suupiste, millel on karamellimaitse. Puuviljad just sobivad eakatele, aitab reumaatiliste valude puhul

Täitev suupiste, millel on karamellimaitse. Puuviljad just sobivad eakatele, aitab reumaatiliste valude puhul

See võib asendada ebatervislikke maiustusi ja saada lemmik suupisteks. Eriti kuna see leevendab põletikku, parandab soolestiku tööd ja hoolitseb südame tervise eest. Nendel põhjustel soovitatakse sapodilli vanemaealistele nende tervise parandamiseks. Siiski ei tohi seda puuvilja liialdada. Avasta, mis on küdoonia ja kuidas seda köögis kasutada.

Eestis on küdoonia ja küdooniapuu populaarsed, kuid päris küdooniast ehk sapodillist on vähesed kuulnud. Eksootiline taim esineb looduslikult Kesk-Ameerikas, Mehhikos ja Kariibi mere piirkonnas, sest ta vajab kasvamiseks sooja ja niisket kliimat. Selle vili on tõeline vitamiinide ja mineraalide aare, mis aitab säilitada üldist head tervist. Uuri, kuidas seda köögis kasutada ja mida see tegelikult sisaldab.

Sapodilla (küdoonia) – mis puu see on?

Sapodillat ehk päris küdoonia nimetatakse ka chico või sapodillaks. See on igihaljas, troopiline puu, mille kasvutempo on aeglane. Sapodilla ovaalsed või kerakujulised viljad valmivad umbes 5-6 aastat pärast istutamist. Nad korjatakse, kui nad on juba pehmed ja küpsed. Seejärel ladustatakse neid kuivas ja jahedas kohas. Viljad on saadaval hilistalvest kuni sügiseni, kuid tipphooaeg on suve keskel.

Täitev suupiste, millel on karamellimaitse. Puuviljad just sobivad eakatele, aitab reumaatiliste valude puhul

Sapodilla viljad on 5-10 cm suurused. Väljastpoolt ümbritsevad neid pruunikaskollased või hallikad, kergelt kleepuvad viljakestad. Seestpoolt on söödav, kergelt kreemjas viljaliha, mis on kollast või pruunikat värvi. Näha võib ka musti seemneid.

Milline on sapodilla maitse? Kõige sagedamini kirjeldatakse seda kui magusat ja mahlast. Maitselt meenutab see paljudel inimestel karamelli, melassi või karamelli koos pirniga.

Millised omadused on sapodillal?

Küdoonia on rikas toitainete poolest, mille hulka kuuluvad vitamiinid (A-, C-, K- ja B-rühma vitamiinid), mineraalained (sealhulgas magneesium, kaltsium, fosfor, raud, kaalium ja tsink), antioksüdandid ja kiudained. Tänu neile avaldab ta tervist edendavat mõju peaaegu kogu organismile.

Millised omadused on sapodillal? Suur annus C-vitamiini parandab immuunsüsteemi (aitab võidelda infektsioonide vastu) ning koos A- ja B-vitamiinide ning antioksüdantidega on see võtmetähtsusega ka terve naha (elastse, elastsuse ja elujõulisuse) säilitamisel. Antioksüdandid aitavad vähendada oksüdatiivset stressi, vähendades seeläbi raskete haiguste (nagu vähk, diabeet või ateroskleroos) riski. Samuti pärsivad nad rakkude enneaegset vananemist, lükates edasi kortsude tekkimist.

Täitev suupiste, millel on karamellimaitse. Puuviljad just sobivad eakatele, aitab reumaatiliste valude puhul

Sapodilla omaduste hulka kuulub ka seedeprotsesside parandamine. Seda kõike tänu suurele kiudainesisaldusele, mis kiirendab ainevahetust, hoolitseb nõuetekohase soole peristaltika eest (takistab kõhukinnisust) ja tagab pikemaajalise küllastustunde. Lisaks aitab see säilitada korralikku veresuhkru taset.

Kaalium ja magneesium, millest küdoonia ei puudu, toetavad südame-veresoonkonna tööd (nt vererõhku alandades). Sapodillal on põletikuvastased ja mürgistusevastased omadused ning see aitab säilitada head tervist. Oluline on siiski märkida, et puu on üsna kaloririkas (100 grammis on umbes 83 kcal). Seetõttu ei tohiks seda liigselt süüa, et vältida kehakaalu tõusu.

Sapodilla – kasutamine köögis

Sapodillat võib süüa suupistetena eraldi (magustoit) või puuviljasalati koostisosana. Siis piisab, kui koorida selle koor ja eemaldada seemned. Küdoonia saab aga köögis kasutada veel mitmel viisil. Tänu oma maitsele kasutatakse seda sageli roogade magustajana.

Puuvilja võib lisada smuutidesse või puu- ja köögiviljapõhistesse kokteilidesse. Sobib hästi banaanide, ananasside, mangode, maasikate, mustikate, salati ja spinatiga. Magus aroom sobib suurepäraselt küpsetiste – kookide, pokaalides magustoitude, aga ka kreemide või kookide kaunistustega.

Vähesed teavad, et sapodilla sobib suurepäraselt liha- ja mereandide roogade juurde. Aasia köögis saadab see sageli linnuliha, veiseliha või krevettide juurde, kui neile soovitakse magusat lõppviimistlust. Samuti ei takista miski kasutamast seda konservide (nt moos, mahl) valmistamiseks.

Kust osta puuvilja Eestis? Kuivatatud sapotilli leiad hõlpsasti supermarketitest, tervisliku toidu poodidest ja veebipoodidest, ja seda aastaringselt. Toorelt – suvise kõrghooaja ajal – saab seda osta eksootiliste puuviljade poodidest või tellida veebist.

Varem rääkisime teile vesikastanist Eleocharis dulcis – paljude väärtuslike raviomadustega taimest.

Elu Hakkid