Veekastanid ehk Eleocharis dulcis on paljude väärtuslike terviseomadustega taim, mis on Aasia köögis juba ammu populaarne. Veekastanid ei ole oma nimest hoolimata üldse pähklid. Tegemist on veetaimede krõbedate risoomidega, millel on õrn, kergelt pähklimaitseline maitse ja mis jäävad ka pärast kuumtöötlemist kõvaks. Seetõttu sobivad nad ideaalselt paljude roogade koostisosaks.
Viimastel aastatel on veekastanid muutunud tähtsaks mitte ainult kulinaarias, vaid ka loodusliku meditsiini ja dieedi valdkonnas. Rahvusvahelises ajakirjas International Journal of Pharmaceutical Sciences 2024. aastal avaldatud uuring kinnitab vaid nende erakordseid tervist edendavaid omadusi.
Veekastanid – Aasia delikatess
Ehkki nimi võib vihjata, et tegemist on pähklitega, on need tegelikult veekastanite sugukonda (Cyperaceae) kuuluva veetaime risoomid. Nad on krõmpsuva tekstuuri ja õrna, kergelt pähklimaitselise maitsega, mistõttu sobivad nad ideaalselt paljude roogade juurde.

Millisel kujul saab Eestis veekaste osta?
Eestis on veekastanid kõige sagedamini saadaval konservidena, mida võib leida idamaiste toiduainete kauplustes ja suuremates supermarketites Aasia toodete sektsioonis. Neid saab tellida ka internetist, mis on mugav, eriti kui piirkonnas ei ole spetsialiseerunud poode. Värskeid veekaste on raskem hankida, kuid neid võib mõnikord leida valitud delikatessides.
Eleocharis dulcis – veekastanite terviseomadused
Rahvusvahelises ajakirjas International Journal of Pharmaceutical Sciences avaldatud uuringud näitavad, et Eleocharis dulcis’il on mitmeid tervist edendavaid omadusi, mis toimivad aju, närvide ja maksa kaitsekilbina. Taim on rikas kaaliumi, raua, mangaani ja muude mineraalide poolest ning sisaldab bioaktiivseid ühendeid, nagu saponiinid, flavonoidid ja fenoolid, millel on antioksüdantsed ja põletikuvastased omadused.
Traditsioonilises Aasia meditsiinis kasutati veekastanit seedimise abivahendina, diureetikumina ja põletiku sümptomite leevendajana.
Kaasaegsed uuringud veekastanite kohta kinnitavad nende potentsiaali loodusliku toidulisandina maksa ja närvisüsteemi funktsiooni toetamiseks.

Kuidas süüa veekaste? Toitude ideed
Veekastanitele on iseloomulik, et nad jäävad ka pärast kuumtöötlemist krõbedaks. See muudab need ideaalseks lisandiks paljudele Aasia roogadele. Siin on mõned soovitused:
salatites – värskeid või konserveeritud veekaste võib lisada köögivilja- või pastasalatitele, et anda neile ainulaadne tekstuur,
seguris – need sobivad suurepäraselt wokis praetud köögiviljade ja kana või krevettidega. Nad lisavad roale krõbedust ja kergelt pähklimaitselist maitset,
supid ja puljongid – neid võib kasutada Aasia suppide, näiteks won ton supi või tom yum’i koostisosana, kus nad lisaks maitsele lisavad ka toiteväärtust,
magustoidud – Hiina köögis kasutatakse veekaste magustoidu valmistamiseks, mida nimetatakse veekastanikoogiks ja mis on populaarne dim sum roog,
suupisted – neid võib viilutada, praadida ja serveerida tervisliku suupistetena.
Vesikastanid on maitsvad lisandid roogadele ja rikkalikud toitainete allikad. Tänu oma tervist edendavatele omadustele võivad nad toetada aju, närvisüsteemi ja maksa tööd. Neid tasub oma toiduvalikusse lisada, katsetades erinevaid retsepte.
Oleme teile varem rääkinud, kuidas valmistada kiiresti lihtsat ja maitsvat pirukat hakkliha ja kartuliga.