Rasvane, raskesti seeditav: Itaalia on keelanud selle kala müügi. Eestis on see endiselt populaarne, sest on odav

Rasvane, raskesti seeditav: Itaalia on keelanud selle kala müügi. Eestis on see endiselt populaarne, sest on odav

Rasvasel kalal on Eestis endiselt palju toetajaid; see on sageli sushi koostisosa. Siiski ei ole kõik teadlikud rasvase kala söömise tõsistest tagajärgedest tervisele, sest selle müük on Itaalias ja Jaapanis keelatud. Uuri, miks seda on parem vältida ja millised tervislikumad alternatiivid on saadaval.

Rasvane kala on populaarne restoranides üle kogu maailma, sealhulgas ka meie riigis. See ei tähenda aga, et see on tervislik. Vastupidi – seda on parem oma toitumises vältida.

Rasvane kala on rasvane ja ebatervislik

Rasvane kala on üldnimetus mitmete kõrge rasvasisaldusega kalaliikide kohta. Kahes neist – eskolaar- ja õlises kalas – sisaldab rasv üle 90% parafiini derivaate, st estreid, mida inimorganism ei suuda seedida. Seetõttu võib selle tarbimine põhjustada selliseid ebameeldivaid mõjusid nagu kõhulahtisus, kõhuvalu, soolestiku ebamugavustunne, oksendamine ja peavalu. Aeg-ajalt võivad tekkida südameprobleemid. Lisaks võivad mõnedel inimestel tekkida iiveldus ja nahamuutused.

Rasvane, raskesti seeditav: Itaalia on keelanud selle kala müügi. Eestis on see endiselt populaarne, sest on odav

Eriti ohustatud on rasvase kala tarbimisel soolestikuprobleemidega inimesed ja rasedad naised.

Rasvases kalarasvas leiduvate mürgiste parafiini derivaatide tõttu on parem süüa seda harva. Kui otsustate seda siiski süüa, on kõige ohutum viis selle valmistamiseks selle keetmine. Ärge kasutage järgnevat puljongit kastme valmistamiseks.

Itaalias ei müüda rasvast kala

Kuigi meie riigis on õline kala saadaval, on mõnes riigis selle müük keelatud. Nii on teinud näiteks Itaalia. Veelgi enam, Jaapanis on see olnud keelatud toodete nimekirjas juba 1970. aastatest alates.

Lisaks teadetele oksendamise ja kõhulahtisuse kohta on laialdaselt teatatud võimalikust ohust maksale – rasvase kala tarbimine võib põhjustada sellele organile märkimisväärset koormust. Mõnedel inimestel võib tekkida allergiline reaktsioon – turse, lööve või isegi hingamisprobleemid.

Rasvane, raskesti seeditav: Itaalia on keelanud selle kala müügi. Eestis on see endiselt populaarne, sest on odav

Milline kala on kõige tervislikum?

On teada, et kala söömine toob meie organismile ka palju kasu. Milline kala on kõige tervislikum?

Loomulikult tuleks eelistada meie riigis populaarset lõhet – värsket või suitsutatud lõhet. Selle kala liha sisaldab palju vitamiine ja küllastumata rasvhappeid. Oluline on, et enne lõhe ostmist kontrolliksite selle päritolu. Kasvatatud kala on vähem tervislik kui meie Läänemere lõhe. Pange tähele – Atlandi lõhe on suure tõenäosusega kasvatatud tehistingimustes.

Forell on veel üks võimalus, mida tasub oma dieeti lisada. Selles on palju oomega-3-rasvhappeid ning selle kala liha on ka väärtuslik kaaliumi, magneesiumi, seleeni, fosfori ja tsingi allikas.

Heeringas on teine kala, mis on meie riigis väga populaarne. Selle armastajad haaravad selle järele palju sagedamini kui jõuluõhtu – ja väga edukalt. See on suurepärane oomega-3-rasvhapete ning vitamiinide (A, D, E, B6) allikas. Heeringaliha sisaldab ka rauda, fosforit, vaske ja joodi. Heeringas sisaldab vähe elavhõbedat.

Kui otsite tervislikke võimalusi, kaaluge sardiini. See väike kala, mida tavaliselt ostetakse konserveerituna, sisaldab palju kaltsiumi ja D-vitamiini. Ka makrell on hea valik.

Eelnevalt kirjutasime sellest, mis on transrasvad ja miks need on ohtlikud.

Elu Hakkid