Klassikaline Tartiflette – Lihtne ja Kiire Retsept
Kui suvised kerged salatid on jäänud selja taha ja talvine külm võtab maad, on aeg nautida midagi tõeliselt lohutavat. Otse Prantsuse Alpidest pärit tartiflette on ideaalne roog, mis soojendab keha ja hinge. See rikkalik ahjuvorm sündis Savoies, et tõsta esile üks kohalik juustu-aare – Reblochon. Kartulid, suitsupeekon, sibulad ja koorene tekstuur loovad täiusliku koosluse, mis toob mägede hõngu otse teie lauale.

Koostisosad (6 portsjonit)
Kulu: 11,52 €
- Kartul (keskmise kõvadusega) – 1,5 kg
- Reblochon’i juust – 500 g
- Suitsupeekoni ribad – 150 g
- Paks koor – 100 g
- Kuiv valge vein – 1 klaas
- Sibulad – 3 tk
- Õli – 3 spl
- Jämesool – 1 spl
- Valge pipar (terad) – 10 tk
- Muskaatpähkel – 1 näpuotsatäis
Valmistamine
1. Kartulite keetmine
Peske kartulid hoolikalt. Täitke suur pott veega, lisage jämesool ja pange kartulid keema. Kui vesi hakkab mullitama, keetke neid veel 20 minutit, kuni nad on kergelt pehmed.
2. Sibulate ja peekoni praadimine
Koorige sibulad, eemaldage idu ja lõigake need õhukesteks viiludeks. Kuumutage pannil õli ning praadige sibulaid, kuni need muutuvad klaasjaks. Lisage suitsupeekon ja jätkake küpsetamist, kuni mõlemad on kuldpruunid. Valage peale klaas valget veini ning laske veel 5 minutit haududa. See lisab roale sügavust ja täidlast maitset.
3. Ettevalmistused küpsetamiseks
Seadke ahi 200°C (pöördõhk 180°C) peale. Lõigake Reblochon pikkadeks viiludeks. Purustage pipraterad uhmris ning koorige keedetud kartulid, lõigates need suurteks viiludeks.
4. Vormistamine ja küpsetamine
Määrige ahjuvorm võiga ning puistake peale muskaatpähklit ja purustatud pipart. Laotage kartulid vormi põhja, lisage peale veiniga hautatud sibulad ja peekon. Katke see kõik paksu koorega ning asetage pealispinnale Reblochon’i juustuviilud. Küpsetage 30 minutit, kuni juust on moodustanud kuldse ja krõbeda kooriku.
5. Serveerimine – tõeline mägihõng lauale!

Tõstke tartiflette otse ahjust lauale ja nautige seda kuumalt koos värske rohelise salati ja kergelt happelise vinegrettkastmega. Parim lisand? Klaas Savoie kuiva valget veini, mis toob esile juustu kreemise rikkalikkuse.
Kas olete valmis sukelduma Prantsuse Alpide maitsetesse? Bon appétit!
Varem rääkisime teile, kuidas kodus naturaalset jogurtit valmistada.